CENA OMILJENE VOĆKE U SRBA DOSTIGLA ASTRONOMSKU CENU: "Sve je poskupelo, PA I ONA"!
Maline, Foto: Emilija Jovanović

briga

CENA OMILJENE VOĆKE U SRBA DOSTIGLA ASTRONOMSKU CENU: "Sve je poskupelo, PA I ONA"!

Istakao je da su prognoze o rodu preliminarne jer je nevreme sa gradom danas zahvatilo Lučane, Čačak, Guču, Požegu i tek će se videti kolika je šteta

Objavljeno: 17:15h

Otkupljivači malina u Srbiji desetak dana pre početka berbe nude proizvođačima cenu od 280 do 320 dinara za kilogram, a za organsku malinu od 340 do 360 dinara.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je cena porasla u odnosu na prošlu godinu kada je bila oko 220 dinara, ali da ona nije "sjajna" jer je sve poskupelo, od agrotehničkih mera do preparata za zaštitu.

Malina je 2007. i 2008. godine imala najbolju cenu i koštala od 2,4 do 2,7 evra po kilogramu što je približno sada ponuđenim cenama, ali je to, kako je rekao, samo nominalno izjednačenje, a realno je sve poskupelo nekoliko desetina odsto pa i sadašnja ponuđena cena ne vredi isto kao pre 13-14 godina.

- Cena je porasla zbog smanjene ponude kod najvećih proizvođača Čilea i Poljske, a u Srbiji zbog štete od nevremena i zapušetnih malinjaka. Procena u ovom trenutku je da će u Srbiji ove godine rod biti prepolovljen u odnosu na prosečan od oko 82.000 tona - rekao je Radović.

Istakao je da su prognoze o rodu preliminarne jer je nevreme sa gradom danas zahvatilo Lučane, Čačak, Guču, Požegu i tek će se videti kolika je šteta.

On je rekao da su malinjake ove godine oštetili sneg, mraz i sada grad i da je ivanjički kraj pre nekoliko dana "spaslo to što je Ministarstvo poljoprivrede dupliralo broj raketa".

- Da pre nekoliko dana za 15 minuta nije ispaljeno 38 protivgradnih raketa u ivanjičkom kraju ne bi ostalo, verovatno, ništa - rekao je Radović.

Dodao je da je, uprkos subvencijama, mali broj proizvođača osigurao malinjake jer su izgubili poverenje u osiguravajuće kuće koje ne procenjuju objektivno nastalu štetu.

Bonus video:

ARILJSKA MALINA: Razlikuje se od svih u svetu samo zbog jedne stvari (KURIR TV)
03:54

ARILJSKA MALINA: Razlikuje se od svih u svetu samo zbog jedne stvari (KURIR TV)

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media