OVA MAPA KRIJE PRAVU TUŽNU ISTINU O SRBIJI: Šta reći, a ne zaplakati? (FOTO)
Foto: Printscreen Twitter / Goran Radosavljevic

iznenađeni?

OVA MAPA KRIJE PRAVU TUŽNU ISTINU O SRBIJI: Šta reći, a ne zaplakati? (FOTO)

Jasno je kolika je razlika između glavnog grada i "unutrašnjosti"

Objavljeno:

Mapa koja pokazuje učešće pojedinih okruga u stvaranju bruto dodate vrednosti (BDV) u Srbiji u 2016. godini koja ovih dana kruži Tviterom (objavljena je na tviter nalogu Fren (Fondacija za napredak ekonomije) najbolje pokazuje koliki je stepen centralizacije u našoj zemlji.

Naime, na fotografiji se može videti da čak 39,8 ukupne bruto dodate vrednosti u Srbiji dolazi iz Beograda, iza njega je Južnobački okrug (Novi Sad) sa 11,1%, a nijedan drugi okrug (region) ne prelazi 5%!

Jedan tviteraš je prokomentarisao ovu mapu rečima "osim Beograda i Novog Sada, sve ostalo u Srbiji u proseku sirotinja".

Ono što je očigledno je da se jug Srbije nalazi u najnepovoljnijem položaju pa tako Toplički okrug ostvaruje 0,7% ukupnog BDV u Srbiji, a Pirotski 1,2%.

Nešto "jači" su Nišavski i Sremski okrug, sa po 3,9 %, te Južnobanatski sa 3,4, Šumadijski sa 3,6 i Zlatiborski sa 3,2 odsto učešća.

U kategoriju "srednjih" spadaju Severnobački okrug sa 2,3, Srednjebanatski sa 2,1, Mačvanski sa 2,6, Braničevski sa 2%, Moravički sa 2,5, Raški sa 2,2, dok su za nijansu slabiji Zapadnobački okrug sa 1,9, koliko imaju i Kolubarski i Pomoravski, kao i Rasinski.

Najslabiji je, pored pomenutih Topličkog i Pirotskog, Severnobanatski sa 1,5 odsto, Podunavski sa 1,2, Borski sa 1,4, Zaječarski sa 1%, Jablanički sa 1,5 i Pčinjski sa 1,3 odsto ukupnog BDV Srbije.

Podsećamo, BDV je ukupna vrednost proizvodnje dobara i usluga umanjena za međufaznu potrošnju, tj. proizvode i usluge utrošene kao inpute u procesu stvaranja autputa. Razlika između BDV i BDP je u neto porezima na proizvode.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.