LOŠA VEST ZA PUŠAČE: Poskupljuju CIGARETE, evo kada stupaju na snagu NOVE CENE, UOPŠTE VAM SE NEĆE SVIDETI
Cigarete, Foto: Jelena Vučetić

cene

LOŠA VEST ZA PUŠAČE: Poskupljuju CIGARETE, evo kada stupaju na snagu NOVE CENE, UOPŠTE VAM SE NEĆE SVIDETI

Doćiće do poskupljenja cigareta

Objavljeno:

Ovog vikenda stupile su na snagu nove, više, akcize za duvanske prerađevine te će na trafikama pušači uskoro morati da izdvajaju više novca za paklice cigareta. Koliko će to povećanje cena biti i dalje se ne zna sa izvesnošću, ali kako su stručnjaci već upozoravali cigarete bi mogle da poskupe i više od dosadašnjih, redovnih, 10 dinara.

Praktično, sa novim pravilnikom od akciza na cigarete će u državnu kasu umesto sadašnjih 84,25 dinara ići 90,99 dinara po pakli. Ovo povećanje se zbog definisane procedure neće preslikati na pakle cigareta bar još 2 nedelje, a kako "Blic Biznis" nezvanično saznaje kompanije uveliko razmišljalju o većim cenama za krajnje kupce. Koliko će one tačno biti ostaje da vidimo.

Cigarete će poskupljivati sve do kraja 2025. godine!

Prema članu 14 predloga novog Zakona predviđa se da će se nakon 1. janura 2024. nastaviti sa ustaljenom praksom da se specifična akciza koriguje naviše dva puta godišnje i to sve do kraja 2025. godine. Ta korekcija će u tom novom akciznom kalendaru biti po 1,62 dinara naviše pa bi na kraju 2025. godine trebalo da da država u svoju kasu ubaci čak 97,47 dinara po pakli. Ono što treba da se zna to je da proporcionalna akciza od 33 odsto, ostaje nepromenjena.

Cigareta, Pušač
foto: Stock

Treba da se zna da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju od osam procenata. U toj grupi su i ljubitelji nesagorevajućeg duvana a od 1. januara 2024. godine i oni koji koriste nikotinske vrećice, koje se uvode kao novi akcizni proizvod.

Sve te novotarije uvode se kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih nešto više od 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Sve to se navodi u obrazloženju Zakona ali i očekivanja države da nakon nove akcizne politike,poskupljenje cigareta može da dovede do smanjenja korisnika ovog poroka.

Pored cigareta od 1. oktobra su uvećane akcize i to na derivate nafte, duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu i tečnost za punjenje elektronskih cigareta. Novi propisi, do kraja 2023. godine, uvećali bi prihode države, pre svega od goriva i cigareta, za četiri milijarde dinara.

Pored toga uvodi se i novi akcizni proizvod, nikotinske vrećice, koje će biti oporezovane od januara 2024. godine.

Bonus video:

05:47

DA LI BISTE PREŠLI NA ELEKTRIČNE CIGARETE ILI ZAUVEK OSTAVILI PUŠENJE? Olček: Ovi proizvodi smanjuju rizik, ali NISU BEZ NJEGA!

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.