OVO SU VAM TOP SAVETI ZA ODRŽAVANJE MALINJAKA NAKON BERBE: Evo šta trebate prvo da uklonite i to ŠTO PRE
Maline, Foto: RINA

berba

OVO SU VAM TOP SAVETI ZA ODRŽAVANJE MALINJAKA NAKON BERBE: Evo šta trebate prvo da uklonite i to ŠTO PRE

Top saveti za održavanje malinjaka nakon berbe

Objavljeno:

U zasadima jednorodnih sorti maline u valjevskom kraju, na izdancima i listovima uočeni su simptomi dva patogena koji su uzročnici ljubičaste pegavosti izdanaka i smeđe pegavosti lista maline, pokazali su pregledi koje su obavili stručnjaci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Po rečima Snežane Radovanović, savetodavca za zaštitu bilja, ljubičasta pegavost izdanaka maline u značajnoj meri može smanjiti prinos za sledeću godinu i predstavlja infektivni potencijal za narednu sezonu, a kao savet za najbolju zaštitu malina nakon berze, odnosno prevntivna mera za suzbijanje navedenih patogena preporučuje se primena fungicida i akaricida.

- S obzirom da pre i tokom berbe nisu izvođene hemijske mere zaštite, stari izdanci su nosioci potencijalne zaraze, a njihovim uklanjanjem poboljšava se provetrenost i osunčanost u zasadu i smanjuje mogućnost oboljevanja novih izdanaka. Odstranjene stare izdnake neko vreme treba ostaviti u zasadu, kako bi se obezbedila zasena mladim izdancima, a nakon toga obavezno ih izneti i uništiti. Pored toga potrebno je ukloniti sve oštećene i bolesne izdanke, a za narednu godinu odabrati zdrave i srednje razvijene mladare. Hemijske mere u malinjacima posle berbe su neophodne kako bi se izvršila adekvatna zaštita u cilju suzbijanja prouzrokovača bolesti, kao i štetnih insekata i grinja – savetuje Snežana radovanović.

Inače, da bi zasad maline bio zdrav i redovno donosio rod, on posle berbe mora biti negovan, uz primenu odgovarajućih agrotehničkih i hemijskih mera. Rezidba izdanaka koji su doneli rod, jedna je od agrotehničkih mera, koja se primenjuje dve nedelje nakon završene berbe.

Uništavanje korova, koji su takođe uzročnici patogena, takođe se posle berbe obavlja zavisno od intenziteta njihovog porasta.

Bonus video:

00:03

Ćerka poznatog voditelja otišla na selo i bere maline!

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.