MAJSTORI SE ČEKAJU MESECIMA, A OD CIFRI BOLI GLAVA: Evo koliko košta RENOVIRANJE STANA, spremite NOVČANIKE
Majstor, Foto: Espreso, Profimedia

papreno

MAJSTORI SE ČEKAJU MESECIMA, A OD CIFRI BOLI GLAVA: Evo koliko košta RENOVIRANJE STANA, spremite NOVČANIKE

Čekanje za majstore za kupatilo trenutno traje u proseku do mesec dana

Objavljeno:

Gotovo da ne postoji usluga majstora koja ovog proleća u Srbiji nije skuplja nego lane, pa vas renoviranje stana, po procenama, može koštati od 300 do 500 evra po kvadratu. Najskuplje zanatlije su u Beogradu i njihove usluge često su i 30 odsto više nego njihovih kolega u unutrašnjosti Srbije.

Na sve to, ako uspete da obezbedite finansijsku konstrukciju za bilo koji od radova, treba računati i na deficit svih vrsta majstora, zbog čega se, na primer, na dobrog molera čeka dva meseca, dok vam vodoinstalater i keramičar, ako renoviranje kupatila niste ugovorili ovog ili sledećeg meseca, neće doći pre kraja septembra jer će tokom leta biti „rasprodati“ na velikim gradilištima ili u inostranstvu.

Evo koliko u ovom trenutku u Srbiji koštaju uobičajeni prolećni poslovi kao što su krečenje, renoviranje kupatila, usluge električara, zamena stolarije i ugradnja ili popravka klima uređaja. I koliko dugo ćete dugo nekog od ovih majstora čekati pre nego što počne posao u vašem stanu.

Renoviranje stana
Renoviranje stanafoto: Profimedia

Moleri minimalno skuplji 10 odsto

U Srbiji više nema jeftinijeg krečenja u belo od 1 evra po kvadratu i to bez materijala, a i ta cena je u proseku za 10 odsto viša nego što je molerska usluga koštala prošle godine u ovo vreme.

Kako navode moleri s kojima smo razgovarali, krečenje u boji sada košta od 1,2 do 1,5 evra po kvadratu, zavisno od vrste boje koja se upotrebljava, dok je cena gletovanja od 2,5 do 3 evra po kvadratu površine koja se obrađuje.

U Beogradu najskuplje

Beograd je, naravno, skuplji pa je u glavnom gradu najminimalnija cena za krečenje u belo 2 evra, a i ostale beogradske minimalne cene su daleko više nego u unutrašnjosti – 5,5 evra po kvadratu za gletovanje i krečenje ili 6,5 evra po kvadratu za struganje, gletovanje i krečenje.

Više cene ovih zanatlija, logično, posledica su poskupljenja materijala, jer su osnovni molerski materijali, farbe, poludisperzije i disperzije, poskupljivale postepeno u prethodnih 365 dana, pa im je cena sada viša u proseku 30 odsto.

Cena „ruku“, pak, kako napominju moleri, pratila je inflaciju, odnosno, rast goriva i hrane, pa su one skuplje za minimalno 10 odsto, zavisno od majstora. A čekanje da vam uđu u stan i započnu krečenje, s obzirom da se sezona njihovih radova zahuktava, u Srbiji je do dva, a u Beogradu čak do tri meseca.

Moleri
Molerifoto: printscreen/youtube/housebeautifulus

Majstore za kupatilo zovite već sad ili ne računajte na dolazak pre kraja septembra

Ako ovog proleća planirate obnovu kupatila, treba da znate da najjeftinije uvođenje hidroizolacije u Srbiji više ne košta 60, nego 80 evra po kvadratu. Najviša cena ove vrste radova u Srbiji je ostala na prošlogodišnjem nivou od 120 evra po kvadratu, ali taj posao vas u Beogradu može koštati i svih 150 evra po kvadratu.

- Minimalna cena za jedno kupatilo je oko 550 evra, 350 evra za grub rad i 200 evra za finu montažu sanitarija i elemenata. Što više sanitarija i elemenata znači i višu cenu, pogotovo ako je reč o kupatilima sa tuš kabinom, pa je moguće da trošak bude od 100 do 200 evra viši – objašnjavaju majstori za hidroizolaciju.

Ako, sem hidroizolacije, obnavljate i pločice, a to je najčešće slučaj kod renoviranja kupatila, srećom ne morate da računate na više cene, jer su keramičari već lane svoje usluge, zbog porasta cena materijala i ostalih troškova, podigli od 30 do 50 odsto.

- Na cenu keramičara po kvadratu će uticati mnogo faktora, poput vrste pločica, lokacije, stanja podloge i ostalo. Ugradnja klasičnih pločica kreće se od 8 do 12, pločica debljine 2-3 centimetra od 12 do 14, priprema podloge je od 4 do 6, a izrada košuljice od 12 do 16 evra po kvadratu. Cene su, naravno, bez materijala. Dok su donje cene prosek za Srbiju, gornje su beogradske, ali one u ekstremnim slučajevima, od usluge do usluge, idu još za 1 do 2 evra – objašnjava keramičar iz Kraljeva koji radi po celoj Srbiji.

Preko leta su u inostranstvu

Čekanje za majstore za kupatilo trenutno traje u proseku do mesec dana, ali oni sami upozoravaju da što proleće više odmiče da će se na njihov dolazak čekati i duže jer će većina biti angažovana na velikim gradilištima ili u inostranstvu, „a onda na renoviranje svog kupatila ne računaje pre kraja septembra“.

Električari poskupeli 50 posto

Od svih zanatlija, dobrim delom zbog poskupljenja materijala a najvećim delom zbog njihovog potpunog deficita u Srbiji, najviše su poskupeli električari. Njihove usluge, u odnosu na prošlu godinu, skuplje su za 50 odsto.

- Uvođenje nove instalacije košta 11 evra po kvadratu, a 12 evra po sijaličnom mestu. Popravka postojeće instalacije se ne računa na kvadrat, nego satnicom majstora, jer podrazumeva skidanje stare instalacije, pa sat rada našeg majstora, zavisno od vrste konkretne popravke, kreće se od 10 do 15 evra. Ovo su cene ako se radi na gradskom području, dok izlazak na teren, na primer do Divčibara, cenu podiže za još 2-3 evra. I, naravno, reč je o srpskom proseku, dok će vas rad električara na području Beograda koštati 30 posto više u odnosu na naše cene – raportiraju u jednoj valjevskoj električarskoj firmi.

Električar
Električarfoto: Printscreen/youtube/ Vesic, Profimedia

Što se tiče čekanja na ovu vrstu majstora, odgovor je više nego rastegljiv jer, kako kažu, „posla je dosta, a njih je sve manje“, uz napomenu da, osim što je mnogo kvalitetnog kadra trajno otišlo da svoj zanat naplaćuje u zemljama EU, svake godine oni koji su obučeni odlaze na dva-tri meseca sezonskog rada u inostranstvo.

Dakle, objašnjavaju, sada vam električar može doći i za 7 do 15 dana nakon ugovaranja posla, „ali u junu je pitanje da li će vam se neko javiti na telefon jer će biti u romingu“.

Novi prozori skuplji 30 odsto

Zamena stolarije ovog proleća u Srbiji skuplja je za 30 odsto nego prošle godine. Novi PVC prozor će vas koštati od 80 do 140 evra po kvadratu, zavisno da li je jednokrilni ili dvokrilni i koje staklo će imati.

U Beogradu, za ovu vrstu usluge, računajte na više cene od 10 do 20 evra. U Srbiji je u najvećem broju slučajeva, kada su u pitanju ovi majstori, montaža uračunata u ove cene, ali u prestonici nije isključeno da će vam ugradnju naplatiti još 10 evra po prozoru.

Što je i zamena stolarije poskupela?

- Lane je staklo, koje ne možete sami da kupite za ovu vrstu posla, u nabavci koštalo 19, dok je sada cena 33 evra po kvadratu – odgovor je ovih zanatlija kojih takođe nema dovoljno, ali ipak ne toliko drastično, pa čekanje na njih prosečno iznosi desetak dana.

Ugradnju i popravku klima uređaja za sada je moguće obaviti po prošlogodišnjim cenama

Ugradnja klime po prošlogodišnjoj ceni

Jedna lepa vest kada su u pitanju cene majstora – oni koji će vam ovog proleća ugraditi klima uređaj trenutno rade po istim cenama kao i prošle godine. Dakle, u Srbiji ta usluga košta minimalno 8.000 dinara, dok je u Beogradu minimalna cena 10.000 dinara.

Klima
Klimafoto: Profimedia

Servis, zavisno od modela uređaja i vrste kvara, košta od 2.000 do 5.000 dinara, pa punjenje klime gasom, zavisno od tipa, od 3.500 do 6.000 dinara.

Za zamenu kondenzatora pripremite od 4.000 do 6.500, a popravka elektronike može vas koštati od 3.500 do 8.000 dinara.

Oko desetak dana u ovom periodu godine ćete čekati majstora za klima uređaj, a pošto je kod nas običaj da se sve radi u „minut do 12“, odnosno, da ćemo o rashlađivanju unutrašnjeg životnog prostora misliti kada napolju bude bilo preko 30 stepeni Celzijusa, to čekanje će biti sve duže. Dakle, ako imate dovoljno novca, sada je vreme za klimu!

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.