NAJSKUPLJE GARAŽNO MESTO U SRBIJI PRODATO ZA VRTOGLAVU SUMU: Poznata je i lokacija!
Garaža, Foto: Profimedia

CENE IDU U NEBESA

NAJSKUPLJE GARAŽNO MESTO U SRBIJI PRODATO ZA VRTOGLAVU SUMU: Poznata je i lokacija!

Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55% i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine

Objavljeno:

Cene kvadrata u Srbiji su u poslednjem kvartalu prošle godine porasle u proseku za 13,7 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda, samo u četvrtom, u odnosu na treći kvartak one su porasle za 3,3 procenta.

Po dinamici je značajniji rast cena stanova u starim zgradama gde se beleži stopa od 16,1 odsto. Kod "novogradnje", odnosno kupovine od investitora, beleži se blago usporavanje rasta u četvrtom kvartalu i od iznosi 9,3 odsto naspram 10 odsto u trećem kvartalu, pri čemu je reč o relativno višem nivou cena u "novogradnji" u poređenju sa "starogradnjom".

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 2,3 milijardi evra, što predstavlja rast od 27,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547.

Stan za koji je izdvojeno najviše novca u četvrtom kvartalu 2022. godine je stan u novogradnji u iznosu od 2.469.888 evra, površine je 383 kvadrata i nalazi se na lokaciji Beograd na vodi. Najskuplji kvadrat stana u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine prometovan je na lokaciji Beograd na vodi i koštao je 10.184 evra po metru kvadratnom, površine je 97 kvadrata i to je stan u novogradnji.

1 / 4 Foto: Profimedia

Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 2.000.000 evra. Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je na beogradskoj opštini Stari grad za 18.253 evra, površine 63 kvadrata, a najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 2.801.121 evra ostvarena je na Paliluli, površine 10.586 kvadrata.

Najskuplje garažno mesto po ceni od 58.400 evra prometovano je na lokaciji Beograd na vodi.

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je na opštini Stara Pazova (Stari Banovci) po ceni od 18 evra/m2 za parcelu površine 2,6 hektara. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine prometovano je u Novom Bečeju po ceni od 605.000 evra za 50,2 hektara.

"Broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu 2022. veći je za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2021. nakon pada od 5,6 odsto u trećem kvartalu. S obzirom da cene i dalje snažno rastu, kao i da raste učešće prodatih stanova u skupljem regionu Beograda i Vojvodine za 10,6 odsto i 2,3 odsto, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova rekordno raste u 2022. i to za 36 odsto međugodišnje", navode iz RGZ.

Još manje stanova kupljeno na kredit

Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55% i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine. S obzirom da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6 osto u odnosu na isti period 2021. uz činjenicu da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. i to za 36 odsto međugodišnje.

Kada je reč o načinu plaćanja, prema podacima RGZ, svega 9 odsto svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za 4 odsto manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi, ukupno 21 odsto.

Osim izveštaja sa tržišta nepokretnosti Republički geodetski zavod od trećeg kvartala 2022. godine objavljuje i indeks cena stanova, razvijen je u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama, koji građanima i privredi omogućava besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu stanova.

Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2022. iznosi 145,03 što predstavlja rast u odnosu na treći kvartal prethodne godine kada je indeks iznosio 138,08. Ovo povećanje indeksa cena stanova prati trend rasta cena stanova koji je trajao cele prošle godine i koji je dostigao godišnju stopu rasta od 13,7 odsto tokom poslednjeg kvartala 2022. Po nivou indeksa cena prednjače regioni Vojvodine i Grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena u regionu Južne i istočne Srbije.

U RGZ navode da, kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja zauzima "zlatnu sredinu" u odnosu na ostale evropske zemlje i beleži stabilan rast i kontinuiran razvoj ovog tržišta.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.