ZVANIČNA STATISTIKA POKAZALA NA ŠTA NAJVIŠE TROŠIMO: Žene glavni potrošači, samo na frizuru i restoran ode OVOLIKO
Kupovina, Foto: Profimedia

NA ŠTA VI TROŠITE?

ZVANIČNA STATISTIKA POKAZALA NA ŠTA NAJVIŠE TROŠIMO: Žene glavni potrošači, samo na frizuru i restoran ode OVOLIKO

Za rekreaciju i kulturu domaćinstvo u Srbiji prosečno je prošle godine na mesečnom nivou trošilo 3.700 dinara

Objavljeno:

Domaćinstvo u Srbiji u proseku ima manje od tri člana i mesečno troši nepunih 72.000 dinara, pokazala je anketa o potrošnji Republičkog zavoda za statistiku.

Na hranu porodici prosečno ode 24.622 dinara, gotovo trećina ukupnih troškova, na sve ostalo troši se mnogo manje. Na stanovanje, odnosno račune za vodu, struju, gas odlazi nepunih 100 evra, dok za odeću i obuću domaćinstvo potroši 3.700 dinara za mesec dana. Na prevoz do posla i nazad, ali i sve ostale troškove transporta mesečno se da 6.500 dinara, za gorivo gotovo pola od toga, 3.100 dinara. Za rekreaciju i kulturu domaćinstvo u Srbiji prosečno je prošle godine na mesečnom nivou trošilo 3.700 dinara, a najviše od svega na turističke paket aranžmane – 1.800 dinara.

Restoran
foto: Printscreen/facebook

Na bioskope, pozorišta i druge kulturne manifestacije domaćinstvo prosečno troši mesečno 305 dinara, na knjige 254 dinara, na kupovinu novina i časopisa 135 dinara. Gotovo iste izdatke kao za knjige, novine i odlaske u pozorišta i u bioskope porodica ima za frizera i kozmetičara – 677 dinara troši se mesečno u salonima lepote na mesečnom nivou.

Više od 2.000 dinara izdaci su za sredstva za ličnu higijenu, a mnogo manje izdvaja se za socijalnu zaštitu, zdravstveno ili životno osiguranje. To se meri desetinama dinara na mesečnom nivou za celu porodicu.

Odeća, Ormar, Kupovina, Moda
foto: Profimedia

RZS je analizirao i troškove za obrazovanje koje po domaćinstvo iznose mesečno tek 1.012 dinara, dok se u restoranima i hotelima za mesec dana potroši 2.335 dinara. Za igračke i hobije domaćinstva u Srbiji prošle godine izdvajala su mesečno 168 dinara, na sadnice i cveće 125 dinara, a na igre na sreću i kladionice u proseku 31 dinar mesečno.

(Espreso / Kamatica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media