"DETE JE INVALID, DA LI MAJKA MOŽE U INVALIDSKU PENZIJU ZBOG NJE"? PIO fond dao odgovor na pitanje mnogih
ilustracija, Foto: Rina

EVO ŠTA KAŽE STRUKA

"DETE JE INVALID, DA LI MAJKA MOŽE U INVALIDSKU PENZIJU ZBOG NJE"? PIO fond dao odgovor na pitanje mnogih

Verujemo da ima mnogo takvih roditelja koji su u nedoumici

Objavljeno: 12:26h

Naše dete je invalid 80% i ide u specijalnu školu, pa svaki dan moramo da je vodimo do škole. Da li moja supruga može da ode u invalidsku penziju (ima 11 godina staža) zbog deteta, jer devojčica ne može sama da ide, imala je operacije kuka pet puta, operisala je oko i ima epilepsiju? Supruga je imala oduzimanje cele leve strane, obolela joj je štitasta žlezda, ima povišen krvni pritisak i gubi ravnotežu kada hoda.

Stoji pitanje zabrinutog građana, a verujemo da ima mnogo takvih roditelja koji su u nedoumici, pa su zato iz PIO fonda objavili saopštenje u kome daju jasan odgovor i detaljno objašnjenje.

- Invalidska penzija se ostvaruje isključivo na osnovu zdravstvenog stanja osiguranika i potpuno je nezavisna od ostalih porodičnih i socijalnih poteškoća. Ako je Vaša supruga slabog zdravstvenog stanja, kao što opisujete, može da podnese zahtev za invalidsku penziju, ukoliko od svog izabranog lekara dobije predlog za utvrđivanje invalidnosti koji se izdaje na Obrascu 1. Rešenje o pravu na invalidsku penziju doneće se isključivo na bazi ocene, nalaza i mišljenja lekara veštaka koji će na osnovu medicinske dokumentacije i lekraskog pregleda da utvrdi da li kod Vaše supruge postoji potpuni gubitak radne sposobnosti ili ne, što je uslov za ostvarivanje prava na invalidsku penziju - stoji u odgovoru PIO fonda

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.