SRBI ODLEPILI ZA OVIM UREĐAJIMA, OPŠTA POMAMA JE U TOKU ZBOG ZIME KOJA DOLAZI: Građani čekaju u redovima...
Bela tehnika, Foto: Profimedia, Printscreen

da li ćete i vi čekati?

SRBI ODLEPILI ZA OVIM UREĐAJIMA, OPŠTA POMAMA JE U TOKU ZBOG ZIME KOJA DOLAZI: Građani čekaju u redovima...

Zbog straha od problema sa snadbevanjem energentima, oni kojima posao i grejanje zavisi od struje krenuli su u potragu za agregatima, čija je prodaja povećana za čak 200 posto

Objavljeno: 10:00h

Zbog najava da će ove zime biti mogućih problema u snadbevanju struje, mnogi građani krenuli su u potragu za agregatima.

Zbog straha od problema sa snadbevanjem energentima, oni kojima posao i grejanje zavisi od struje krenuli su u potragu za agregatima, čija je prodaja povećana za čak 200 posto.

U prodavnicama vlada velika potražnja za ovim uređajima, a prave se i liste čekanja, pošto se dešava da se rasprodaju čim stignu u prodavnicu. Kada je jedan lanac ponudio popust, građani su čekali u redu, a samo najbrži uspeli su po povoljnoj ceni da dođu do jednog od najtraženijih aparata.

U zavisnosti od proizvođača i snage, agregati koštaju od stotinak do nekoliko desetina hiljada evra. Oglasi nude i skuplje. Za pokretanje kotlova na pelet i na neke druge energente potrebna je struja, a tim domaćinstvima dovoljni su agregati od dva kilovata.

Bela tehnika
foto: RTS/printscreen

"Najviše se traže snage od kilovat, dva za obična domaćinstva da bi imali da podmire svetlo, televizor, eventualno za grejanje, za pumpu. Imate kineske agregate kojih ima dosta na tržištu, cene idu od 150 evra pa na gore. Treba obratiti pravu pažnju na snagu agregata, jer dosta se lepe nalepnice i nije baš to što piše prava snaga. Znači, samo na to treba obratiti pažnju", kaže inženjer elektrotehnike Miloš Milenković.

Od toga da li se agregat uključuje automatski ili to radi vlasnik kada struja nestane, zavise i toškovi jer ponekad je prateća oprema skuplja od samog uređaja.

"Što se tiče malih agregata, možda i duplo, jer sam ATS ormar koji uključuje i isključuje, pušta mrežnu ili generatorsku struju - košta. Najjednostavnije rešenje je da se stavi grebenasti prekidač 1-0-2. Agregat je uvek uključen. Kad nestane struje, domaćin ode, upali agregat i prebaci na dvojku. Kad dođe struja, prebaci na 1 i nema bojazni da će da se susretnu struje", objašnjava Milenković.

Brojilo za struju, Brojilo, Struja
foto: Profimedia

Struja koju proizvode agregati je skupa zato što oni troše znatne količine goriva, čija cena je takođe drastično povećana.

"Potrošnja kod ovih malih agregata, da kažemo benzinskih, u proseku je oko jednog litra na sat", rekao je Milenković.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.