PROFESOR DEKANIĆ TVRDI DA ĆE SE OVO DESITI SA CENAMA GASA: Pazite samo KAKVO JE TO PREDVIĐANJE
Igor Dekanić, Foto: Printscreen/Youtube/Z1TV

kriza energenata

PROFESOR DEKANIĆ TVRDI DA ĆE SE OVO DESITI SA CENAMA GASA: Pazite samo KAKVO JE TO PREDVIĐANJE

Ima osećaj da gasa ne treba da nedostaje

Objavljeno:

Profesor Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu Igor Dekanić prokomentarisao je cene energenata.

Govoreći o poslednjoj odluci Vlade Hrvatske da se mere produže za još dve nedelje, Dekanić je rekao da je takva odluka dobra.

Dekanić: Gas će mnogo da poskupi "Imamo energetsku krizu izazvanu ratom.

Sve vlade funkcionišu po principima upravljanja krizama, što znači da što manje intervenišu iz nedelje u nedelju", objasnio je Dekanić i dodao da će zbog odluka Vlade biti svakako zamerke malih distributera, koji će „reći da nije dovoljno, da su sada na nuli“.

On je rekao i da će cena sirove nafte na tržištu varirati, ali da će gas u narednom periodu dosta poskupiti i da će dobro profitirati dobavljači koji su gas kupovali pre, na primer, tri nedelje. "Hrvatski distributeri su mali, zato ih država štiti" Sve dok rat ne smanji svoj intenzitet, do tada će biti kako jeste“, naglasio je Dekanić. On je objasnio da se tržište vodi po principu da veliki uvek prođu najbolje. „Hrvatski distributeri su mali, pa će ih vlada i dalje štititi“, rekao je on.

Na pitanje da li će ovo biti udar na velike igrače, on je rekao da će ponovo protestovati.

"Najbolje će u ovoj situaciji proći veliki, ali američki i bliskoistočni. Oni će zameniti rusku naftu u Evropi, a cene su visoke. Naši veliki će ponovo protestovati i reći da se uništavaju na osnovu oni mali. Ovo je klasična priča u ekonomiji“, objasnio je Dekanić.

1 / 9 Foto: Printscreen/RTS

Ima osećaj da gasa ne treba da nedostaje

Na pitanje kako bi se mogle kretati cene gasa, Dekanić je rekao: "Ovo je posledica rata u Ukrajini, činjenica je da je Hrvatska konačno shvatila da je LNG terminal dobar projekat. Sada je to realizovano, LNG terminal je u vlasništvu Hrvatske, a mi praktično imamo put snabdevanja i pogodno mesto za snabdevanje gasom i pored gasovoda kojim ruski gas dolazi.Drugo pitanje je cena, cene su veće na jesen.Imam osećaj da ne bi trebalo da manjka, a cene se ne znaju sve zavisi od rat u Ukrajini“.

"Uvozimo više energije nego što nam je potrebno. Hrvatska nikada ne može biti energetski nezavisna, ali može smanjiti uvoznu energiju i učestvovati u razvoju sistema. Kina ili Saudijska Arabija mogu biti energetski nezavisne. Danas su to i SAD, ali je pobedila Ne zadugo. Cena opstanka civilizacije je pitanje upravljanja energijom“, zaključio je Dekanić.

O poskupljenju: Neko će to podneti, neko neće Na pitanje koliko dugo će vlada moći da interveniše u cenama i koliko će to tolerisati mali distributeri, on je rekao: „Dok traje energetska kriza, vlast je prinuđena na ove kratkoročne mere. Neki će to tolerisati, neki neće, vlast mora da ih sluša jer je to oko 20 odsto ponude tržišta i radi se o domaćem kapitalu i domaćoj radnoj snazi. Tako će ići dok traje kriza“.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.