LEDENOM ZAPADNOM MORAVOM ZAPLIVALO PREKO 100 PLIVAČA: Prvi do Časnog ksta doplivao dvanaestogodišnji dečak! (FOTO)
Pavle Mečanin, Foto: RINA

SVAKA ČAST!

LEDENOM ZAPADNOM MORAVOM ZAPLIVALO PREKO 100 PLIVAČA: Prvi do Časnog ksta doplivao dvanaestogodišnji dečak! (FOTO)

Ono što je obeležilo današnje takmičenje jeste prelep gest, jer su stariji pustili najmlađe da ostavre svoj san

Objavljeno:

Da se od vere nikad ne odstupa i da ljubav prema tradiciji ne poznaje nikakve prepreke još jednom su pokazali hrabri plivači koji su na Bogojavljenje ušli u ledenu Zapadnu Moravu kako bi stigli do Časnog krsta. Nakon godinu dana pauze, prijavilo se 106 takmičara , pa je danas usred januara u reci koja protiče kroz Čačak bilo više plivača nego za Svetog Iliju u avgustu. Ono što je obeležilo današnje takmičenje jeste prelep gest, jer su stariji pustili najmlađe da ostavre svoj san. Prvi do Časnog krsta doplivao je dvanaestogodišnji Pavle Mečanin.

"Ovo je treći put da plivam u Moravi za Bogojavljenje, a prvi put pobeđujem. Ovo je zaista poseban događaj koji se rečima ne može opisati", rekao je učenik šestog razreda Osnovne škole "Dragiša Mišović" iz Čačka.

1 / 5 Foto: RINA

Dan kad su se, po jevanđelju otvorila nebesa i Bog se obratio ljudima, Hrišćani kao jedan od najvećih praznika proslavljaju već vekovima. A oni vernici koji plivaju za Časni krst simbolizuju sabornost i jedinstvo u veri. Rame uz rame sa muškarcima i ove godine osmelile su se da zaplivaju i dve devojke. U organizaciji Sportskog centra "Mladost", a pod pokroviteljstvom grada Čačka, plivanje za Časni krst održano je 17. godinu za redom.

"Posle jedne godine pauze nastavili smo sa ovom lepom tradicijom i drago mi je što se ponovo prijavilo preko 100 učesnika. Sve čestitike na hrabrosti, pre svega najmlađima i damama koje su se takođe plivale za Časni krst. Ovo je više od takmičenja i rezulatat je uvek u drugom planu. Tradicija koja traje vekovima i dalje se poštuje danas je sa Zapadne Morave iz Čačka psolata jedna prelepa slika značajna za sav hrišćanski, pravaoslavni svet", izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Sveštenici ističu da plivanje u hladnoj vodi jeste test vere i pobožnosti na određeni način. Onaj ko želi da dođe do Časnog krsta trebalo bi da posti Božićni post, da se ispovedi i pričesti i na taj način duhovno se pripremi za ovaj podvig, a ne samo fizički. U ovom slučaju takmičarski duh zaista bi trebalo da bude na zadnjem mestu.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.