NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA METEOROLOGA ČUBRILA: I detaljna je, EVO ŠTA NAS ČEKA
Foto: RINA/Privatna arhiva

oglasio se

NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA METEOROLOGA ČUBRILA: I detaljna je, EVO ŠTA NAS ČEKA

- Danas će se severnije od nas premeštati prvi u seriji hladnih frontova koji će u narednih nedelju dana svojom glanvinom pretežno odlaziti istočnije i severnije od nas jer će se nad našim delom Evope zadržavati uticaj grebena jakog anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom

Objavljeno:
  • 132

Narednih nekoliko dana biće umereno hladno, suvo i vetrovito, uz retke padavine dok je oko 21. januara moguće lakše pogoršanje, navodi meteorolog Marko Čubrilo.

Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu objavio detaljnu prognozu za sledećih nekoliko dana:

- Danas će se severnije od nas premeštati prvi u seriji hladnih frontova koji će u narednih nedelju dana svojom glanvinom pretežno odlaziti istočnije i severnije od nas jer će se nad našim delom Evope zadržavati uticaj grebena jakog anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom.

Danas će biti promenjljivo oblaano i suvo uz dnevni maksimum od +3 do +9 stepeni Celzijusa. U toku noći zbog vedrog vremena i advekcije male količine hladnog vazduha ponovo treba očekivati mrazeve koji bi se na planinama koje su još uvek pod snegom kretali i do oko -10 stepeni Celzijusa. U nizijama uglavnom od -5 do -1 stepen Celzijusa.

Drugog dana vikenda pod dominacijom anticiklona suvo i prohladno, a ponegde i to pretežno po kotlinama i duž rečnih tokova može doći do dužeg zadržavanja magle i niskih oblaka. Dnevni maksimum uglavnom od +2 do +5, na jugu regiona oko +9 a u maglovitim predelima oko 0 stepeni Celzijusa.

U ponedeljak ponovo vetrovitije, posebno na severu regiona uz promenjljvu oblačnost tako da će zadržavanje magle biti ređe. Krajem dana na severu i severozapadu prolazno naoblačenje ali samo ponegde uz pojavu slabih padavina, dok su u noći ka utorku snežni pljuskovi mogući u brdsko-planinskim predelima. Padavine će biti vrlo slabe i uglavnom će izostati. Severozapadni vetar će biti u pojačanju i na severu Hrvastke i Srbije prolazno može biti i olujan. Posle jutarnjeg mraza u ponedeljak dnevni maksimum od +3 do +7 stepeni Celzijusa.

U utorak ponovo suvo i stabilno uz sunčane intervale i dnevni maksimum od +1 do +6 stepeni Celzijusa.

Sredinom sledeće nedelje suvo uz jutarnji mraz od -5 do -1 u nizijama i do oko -10 ponegde na planinama, dok će tokom dana maksimum biti između +2 i +7 stepeni Celzijusa, na jugu ponegde i oko +10 stepeni Celzijusa.

Oba modela oko 21.01. imaju signal za nešto jači hladan front koji bi u noći između 20.01. 21.01. doneo jak severni vetar, prolazno naoblačenje sa padavinama i umereno zahlađenje. Postoji verovatnoća da ovog puta prolaznog snega bude i u nizijama ali se formiranje snežnog pokrivača za sada ne očekuje. Na planinama prolazan, sneg.

U petak (21.01.) dnevni maksimum od 0 do +4 stepena Celzijusa, a granica dnevnog mraza bi se spustila na oko 700mnv. Na Jadranu jaka i olujna bura.

Oko 23.01. ponovo stabilno ali hladno, jutarnji mraz će u nizijama biti umeren, od -7 do -2 ,a na planinama jak, ponegde i oko -15 stepeni Celzijusa, dok bi se dnevni maksimum kretao od 0 do +7 stepeni Celzijusa.

Dolazak prave zime u nizije uz sneg i formiranje snežnog pokrivača i dalje stoji kao opcija prema kraju meseca, ali prognostički materijal i dalje nije usklađen, tako da ćemo potvrdu za tako nešto ili ukidanje signala za dolazak pravi zime u nizije morati sačekati bar još 4-5 dana.

Glavni faktor koji remeti uspostavljanje sinoptike koja vodi ka prvoj zimi su i dalje izuzetno jaki zapadni vetrovi koji u serijama preko Atlantika premeštaju jake ciklonske aktivnosti koja zatvaraju koridor dugotrajnjim hladnim prodorima. Videćemo šta će se dešavati posle 25.01. i vrlo je moguće da taj period bude prekretnica zime kada će sinoptika otići ili ka hladnijoj opciji uz još snežnih i hladnih dana u februaru ili ka dominaciji Atlantika i mogućem ranom proleću.

Naredni dani donose umereno hladno ali ne i pravo zimsko vreme, ali opet nekog jačeg otopljenja neće biti i noćni mrazevi će biti česta pojava, oko 21.01 je moguće malo jače pogoršanje i zahlađenje.

Obzirom da je ažuriranje operativnog ECMWF-a jutros kasnilo izveštaj je velikom delom rađen na osnovu ulaznih podataka operativnog GFS-a, zaključio je Čubrilo.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media