MARTA IZ ŽABARA UČI ISPOD JORGANA, A NJEN BRAT (4) SVAKODNEVNO DONOSI ZEMLJU DA "ZAKRPI" PUKOTINE: Priča slama srca
Marta (13), Foto: Srbi za Srbe

TEŠKA SITUACIJA

MARTA IZ ŽABARA UČI ISPOD JORGANA, A NJEN BRAT (4) SVAKODNEVNO DONOSI ZEMLJU DA "ZAKRPI" PUKOTINE: Priča slama srca

Kuća je samo prepravljen ambar za kukuruz

Objavljeno: 08:04h
  • 209

Marta (13) je devojčica koja zbog loših uslova uči ispod jorgana u selu Simićevo u opštini Žabari.

Maloj heroini i njenoj porodici zbog kovid pandemije porodična situacija postala još teža.

- Zbog prelaska na onlajn nastavu nisam u mogućnosti da učim od kuće, već sam prinuđena da idem do kuće koju delimo sa tetkom, gde imamo jednu sobu u kojoj ima struje. Nažalost, to je nemoguće kada pada kiša, blatnjavi put nije prohodan - tužnim glasom rekla je devojčica na početku razgovora.

1 / 8 Foto: Srbi za Srbe

Bistrih, pomalo uplašenih očiju, Marta objašnjava da je do pandemije bila odličan đak, sa svim peticama, a da je sada, bez svoje krivice, došla u situaciju da nema mogućnosti da prati nastavu.

Pored svih nevolja koje su je snašle, Marta mora da bude vredna i marljiva jer je, iako je još uvek dete, stub porodice.

Majka Danijela, kao mala izgubila je vid, dok je otac Zdravko imao teške povrede nogu, pa je trenutno nezaposlen i radi kad ima posla, najčešće za dnevnicu. Pored njih, devojčica se stara i o bratu Zdravku (4) i sestri Zdravkici (1).

- Marta nam dosta pomaže u svakodnevnim poslovima. Pošto nemamo struju i vodu u kući, sve je dodatno teže i bez njene pomoći ne znam kako bismo se snašli - rekla je majka Danijela.

Marta
foto: Srbi za Srbe

Kuća, ako bi tako mogao da se nazove objekat u kome porodica Jovičić-Novaković živi, prepravljen je ambar za kukuruz pored koga je otac Zdravko sagradio još dve sobe od blata.

Nažalost, iako je ekipa "Srba za Srbe" ulazila u stotine domova i susretala se sa teškim pričama, ovakvo stanje kuće imali su prilike da vide u malom broju slučajeva.

- Bratu Zdravku rekla sam da imamo kuću od blata, pa mi najteže pada kada ga vidim da donosi zemlju i pokušava da je uglavi između prozora jer mnogo duva - govori Marta suznih očiju.

(Espreso / Srbi za Srbe)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media