NA 2 MESECA SU ZAMRZNUTE CENE OSNOVNIH NAMIRNICA U SRBIJI: Trgovci će reagovati i to se NEĆE SVIDETI POTROŠAČIMA
Ilustracija, Foto: Profimedia

inflacija

NA 2 MESECA SU ZAMRZNUTE CENE OSNOVNIH NAMIRNICA U SRBIJI: Trgovci će reagovati i to se NEĆE SVIDETI POTROŠAČIMA

Poskupljuje gorivo, inputi u proizvodnju, rastu zarade, to mora da se prevali na cenu prozvoda čije su cene sada zamrznute

Objavljeno:

Beograd -- Cene osnovnih životnih namirnica naglo su skočile u prethodnih nekoliko meseci.

Vlada Srbije je, kako bi zaštitila građane, na dva meseca zamrzla cene brašna, mleka, šećera i svinjskog mesa.

Rast inflacije u Srbiji i porast cena širom sveta razlog su zamrzavanja cena osnovnih životnih namirnica. Zaštita životnog standarda građana, posebno najugroženijih, cilj je ove odluke Vlade Srbije.

"Rast cena hrane se ne dešava samo u Srbiji je globalni fenomen. Imamo pokidane lance snabdevanja, ne možete lako da uvezete hranu, Srbija iako veliki proizvođač dosta hrane i izvozi", kaže za TV Prva Mihajlo Gajić, ekonomista.

"Poskupljuje gorivo, inputi u proizvodnju, rastu zarade, to mora da se prevali na cenu prozvoda čije su cene sada zamrznute", dodaje Gajić.

Cene koje su u trgovinama važile 15. novembra važiće i u naredna dva meseca. Kilogram brašna tip 400 u proseku će koštati 70, a ista količina kristal šećera 90 dinara. Cena za litar suncokretovog ulja umnogome zavisi od proizvođača, ali će prosek biti oko 200 dinara, dok će za dugotrajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti građani plaćati oko 95 dinara. Cena svinjskog buta u maloprodaji prosečno će iznositi 550 dinara po kilogramu.

Zbog zamrzavanja ovih cena, proizvođači će svoje gubitke pokušati da smanje na drugi način.

"Ako ne mogu da povećam cenu ovog mleka kome je cena ograničena ja ću da povećam cene koje mogu, sireve, pavlake, druge vrste mleka", kaže Gajić.

Odluka Vlade o zamrzavanju može biti mač sa dve oštrice.

"U krajnjem slučaju može doći do nestašica kojima smo bili svedoci devedesetih kada je hleb brašno ulje bili jeftini, ali ga nikada nije bilo u prodavnicama", upozorava Gajić.

Cene, pa i one zamrznute, zavise od maloprodaje. Savet građanima je da ih uporede, jer se na nekim artiklima može uštedeti i više stotina dinara. Zavisi od toga gde ih kupujete.

Bonus video:

04:18

BRZE VESTI 02.12.2021. 17:55

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.