SADA JE VREME ZA SVINJOKOLJ! Pogledajte kako se kod kuće spremaju ČVARCI, KOBASICE, ŠVARGLE (VIDEO)
Svinjokolj, Foto: Facebook/Printscreen/Medju nama

tradicija

SADA JE VREME ZA SVINJOKOLJ! Pogledajte kako se kod kuće spremaju ČVARCI, KOBASICE, ŠVARGLE (VIDEO)

Posebna pažnja obraćala se za meso za kobasice, koje je moralo da bude baš začinjeno kako to domaćin zahteva

Objavljeno: 09:57h

Negde oko 29. novembra, nekadašnjeg dana Republike ponegde se tradicionalno održava svinjokolj. Običaj se i dalje praktikuje, ali retko ko to radi na tradicionalan način.

Nekada je to izgledalo malo drugačije. Domaćin iz svake kuće obavesti komšije da se tog dana obavlja svinjokolj i da dođu da pomognu. Osim najbližih uglavnom se morao angažovati i neki stručnjak, mesar koji sa svom količinom posla može da se izbori. Ceo postupak počinjao je u cik zore.

1 / 3 Foto: Printscreen/Facebook/Medju nama

Obaranje životinje oduvek je bio muški posao, a rad se ne započinje dok ne stigne odobrenje od veterinara da je životinja zdrava. Nekada se krv od klanja čuvala i koristila u pripremi doručka uz džigericu.

Posebna pažnja obraćala se za meso za kobasice, koje je moralo da bude baš začinjeno kako to domaćin zahteva. Žene su uglavnom radile "prateće poslove", a u ovom slučaju to je bilo pranje creva za kobasice. Svinjska glava, papci, kolenice kuvale su se zajedno, a od toga su se pravile švargle.

Taj običaj zadržao se i danas, a u mestima gde se to praktikuje čini se da je reč o pravoj gozbi i druženju. Nekoliko ljudi okupi se kako bi domaćina pripremilo za zimu, a uz dobro društvo posao bude završen baš onako kako treba.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.