PULMOLOG SA KLINIČKOG CENTRA UPOZORAVA: Zbog ignorisanja OVOG simptoma, pacijenti otkriju TEŠKU BOLEST - KASNO!
Bolnica, Foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

obratite pažnju

PULMOLOG SA KLINIČKOG CENTRA UPOZORAVA: Zbog ignorisanja OVOG simptoma, pacijenti otkriju TEŠKU BOLEST - KASNO!

Doktor je apelovao na sve koji sumnjaju na ovakvu bolest na osnovu kašlja da se odmah jave lekaru, i ponovio da ne sme da se čeka

Objavljeno:

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, dr sc. Mihajlo Stjepanović rekao je da se javlja zabrinjavajuće veliki broj pacijenata kod kojih se ustanovi rak pluća, a nisu imali pojma da su bolesni.

- Sve češće otkrivamo pacijente u uznapredovalom stadijumu raka pluća. Dolaze nam mnogi koji maltene nisu više ni za lečenje, čak ni za hemoterapiju. Oni su u terminalnoj, završnoj fazi bolesti - na samrti. A prethodno pojma nisu imali da imaju karcinom pluća. Kasno se javljaju ljekaru iz straha da se ne zaraze, kaže on u intervjuu za Kurir.

Doktor je apelovao na sve koji sumnjaju na ovakvu bolest na osnovu kašlja da se odmah jave lekaru, i ponovio da ne sme da se čeka.

Rak pluća je bolest srednjeg i, pre svega, starijeg životnog doba. Najčešće obolevaju muškarci stariji od 50 godina i više od 90% njih su pušači. Apelujem na onkološke pacijente i one kojima još nije postavljena dijagnoza raka pluća, a imaju sumnje na to ili neke promjene pre svega u kašlju, da se odmah jave lekaru. Ne smeju da čekaju", objašnjava doktor za Kurir i potom opisuje kakav je to kašalj.

- Pušači i inače kašlju jer tako pluća pokušavaju da se očiste od svih toksina unesenih u duvanskom dimu, i to je kašalj kao odbrambeni mehanizam. Međutim, treba da osluškuju sebe i znaju da svaka promena kašlja u smislu jačine pokazuje da nešto nije u redu. Takođe, svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje, ne računajući akutni, koji traje nedelju-dve, treba da bude alarm da se nešto dešava. Pacijenti odmah moraju da se jave izabranom doktoru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.