DUGE SU LISTE ČEKANJA ZA OPERACIJE, SVE JE PODREĐENO KORONI: Dr Ašanin o preopterećenom zdravstvenom sistemu
Dr Ašanin, Foto: Printscreeen: Youtube

liste čekanja

DUGE SU LISTE ČEKANJA ZA OPERACIJE, SVE JE PODREĐENO KORONI: Dr Ašanin o preopterećenom zdravstvenom sistemu

Zdravstveni sistem je preopterećen i podređen zbrinjavanju kovid pacijenata.

Objavljeno:

Dr Milika Ašanin rekao je za RTS da u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike ima i do 200 pregleda u toku 24 časa, a broj prijema u toku dana bude između 60 i 80. U danu za nama bila su 64 prijema u kovid bolnici u Batajnici.

Zdravstveni sistem je preopterećen i podređen zbrinjavanju kovid pacijenata.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da iz dana u dan ne popušta veliki pritisak pacijenata na dve kovid bolnice - u Batajnici i Infektivnoj klinici.

- U proseku, u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti ima i do 200 pregleda u toku 24 časa, a broj prijema u toku dana bude između 60 i 80. U danu za nama je bilo 64 prijema u kovid bolnici u Batajnici - kaže Ašanin.

On objašnjava da su u ovom momentu naše bolnice pune, u Batajnici je 771 pacijent, 93 u jedinici intenzivnog lečenja, 57 je na respiratoru a bilo je 64 prijema. Što se tiče Infektivne klinike, Ašanin ukazuje da ne samo da je popunjenost 100 odsto nego imaju i ponekog prekobrojnog bolesnika.

KCS radi u dvojnom režimu, tri segmenta

Dr Ašanin kaže da se trude na sve načine da ne zanemare nekog od pacijenata koji nisu oboleli od kovida i da im se omogući optimalna dijagnostika i lečenje.

- Borimo se da u tri velika segmenta obezbedimo nekovid pacijente. To je ambulantni rad, rad dnevne bolnice i stacionarno smeštanje tih bolesnika na bolničko lečenje. U ambulantnom delu, u prvih šest meseci, preko uputa prioritetnih ili uputa bez termina, kako su nam upućivani iz doma zdravlja, uradili smo 174.000 pregleda - kaže Ašanin.

Poslednjih meseci preko IZISA je omogućeno zakazivanje i primanje pacijenata za prve preglede i ostvari se u proseku oko 35.000 pregleda mesečno. Što se tiče dnevne bolnice, tu se najviše leče onkološki pacijenti i tu mora da se održi kontinuitet u primeni citostatika, biološke terapije.

- Od početka godine do danas pregledali smo oko 20.000 pacijenata, podvrgli procedurama i lečili oko 20.000 pacijenata, a primili oko 55.000 pacijenata što se tiče bolničkog dela - objasnio je profesor Ašanin za RTS.

Intervencije i operacije, koliko se čeka

Kaže da su prinuđeni da sa manjim brojem medicinskih sestara, tehničara, lekara, internista, smanje donekle obim posla, na nivou 30 do 40 odsto u zavisnosti od toga o kojoj klinici se radi.

- Hitni pacijenti u urgentnom stanju odmah se primaju i ne čekaju. Između ovih drugih pravimo prioritete - pacijenti koji imaju hronična oboljenja koja se pogoršavaju, oni koji su odlagani i ne mogu da čekaju imaju prioritet i primamo ih - rekao je Ašanin.

Na listi čekanja za dijagnostiku, koronarografiju ima oko 700 pacijenata, na ugradnju stenta čeka 31 pacijent.

- Od početka godine uradili smo 2.300 operacija katarakte, na listi čekanja je 1.600 pacijenata, za oko osam meseci - istakao je Ašanin.

Prema njegovim rečima, najviše se čeka na ortopediji, između godinu i godinu i po dana – 870 pacijenata čeka na ugradnju proteze kolena i 700 na ugradnju kuka.

Ašanin kaže da neki odlažu svoj dolazak, plaše se okolnosti da im dolazak može biti rizičan.

Dijagnostičke procedure se rade i za vikend

Trudimo se da zadovoljimo potrebe pacijenata, imamo razna dijagnostička snimanja, svakog drugog vikenda, povećavamo broj radnih dana i hvatamo priključak sa obavezama, rekao je Ašanin, pa zaključio: "Obaveštavamo građane, radimo preglede i kontrole, i kažemo im da pri pogoršanju stanja moraju odmah da se jave domovima zdravlja, ne smeju da neuzimanjem terapije dozvole pogoršanje".

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media