OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE O ONLAJN NASTAVI: Odluka će biti doneta samo pod jednim uslovom
Učenici, Foto: Profimedia

JASNO I GLASNO

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE O ONLAJN NASTAVI: Odluka će biti doneta samo pod jednim uslovom

Tim za škole prosvetnoj inspekciji dostavlja spiskove ustanova koje zahtevaju posebnu pozornost, a prosvetna inspekcija preduzima radnje iz svoje nadležnosti

Objavljeno:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oglasilo se povodom odluke da od ponedeljka ne bude uvedena onlajn nastava za sve škole u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta nakon što su sagledani svi pokazatelji, a eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama mogla bi da bude doneta ukoliko se pokaže znatno pogoršanje u svim jedinimcama lokalne samouprave.

"U Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola (Tim za škole) su uključeni predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja, epidemiolozi i stručnjaci u oblasti higijene Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u skladu sa Zaključkom Kriznog štaba. Od kako je školska godina otpočela, Tim se sastajao 11 puta i njegov zadatak je da razmatra, po potrebi konsultuje doktore - članove Kriznog štaba, i donosi odluke o eventualnoj promeni modela nastave na nivou neke jedinice lokalne samouprave, ukoliko parametri na osnovu više od 10 pokazatelja, takođe utvrđenih na sednici Kriznog štaba 24. avgusta, pokažu da je došlo do određenog pogoršanja situacije na nivou konkretne opštine ili grada, odnosno na nivou određene škole", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Kako dodaju, "odluka o uvođenju onlajn nastave na teritoriji cele Srbije jeste spomenuta na prethodnoj sednici Kriznog štaba, ali ona nije doneta". Napominju da je Tim za škole sagledao sve pokazatelje i doneo odluku o uvođenju kombinovanog modela nastave u srednjim školama u četiri lokalne samouprave za narednu nedelju.

"Eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama Srbije na sastanku Tima za škole bi mogla biti doneta isključivo u slučaju da parametri pokažu znatno pogoršanje u svim jedinicama lokalne samouprave. Ovonedeljna analiza govori da je samo u 136 (11 odsto) osnovnih škola procenat zaraženih učenika iznad 1.5 odsto i da u 466 (39 odsto) nije bilo nijednog zaraženog učenika u prethodnoj nedelji, dok je 169 (14 odsto) škola prijavilo samo po jedan slučaj. Kod srednjih škola, procenat inficiranih učenika veći od 1.5 odsto registrovan je u 85 (16 odsto). Istovremeno, u 99 (19 odsto) srednjih škola nema pozitivnih u prethodnoj nedelji, a u 81 (15 odsto) školi je prijavljen po jedan slučaj", dodaju.

Kako navode, prosvetna inspekcija, u sklopu aktivnosti koje su u vezi sa epidemiloškom situacijom u zemlji, osim redovnih i vanrednih nadzora, vrši savetodavne posete i nadzor, a pogotovo nad radom ustanova za koje je Tim za škole procenio da su u određenom ili visokom riziku u smislu nepoštovanja epidemioloških mera. Tim za škole prosvetnoj inspekciji dostavlja spiskove ustanova koje zahtevaju posebnu pozornost, a prosvetna inspekcija preduzima radnje iz svoje nadležnosti.

"Kao i uvek do sad, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije samo donosilo odluku o školama, već je pre svega uvažavalo stav zdravstvenog dela Kriznog štaba, ističući da je bitka protiv virusa korona prevashodno bitka za zdravlje nacije. Kako svako ministarstvo brine i odgovorno je za svoju oblast, tako je i na Ministarstvu prosvete da se stara da obrazovanje deci u najizazovnijim okolnostima bude organizovano najbolje moguće i ne bude uskraćeno", napominju iz ministarstva.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.