NAJVIŠE ZARAŽENE DECE IMA U OVE 2 GRUPE: Doktorka Olivera zabrinuta, ima i teških oblika
Dr Olivera Ostojić, Foto: Printscreen Youtube

kovid i deca

NAJVIŠE ZARAŽENE DECE IMA U OVE 2 GRUPE: Doktorka Olivera zabrinuta, ima i teških oblika

Ima puno zaražene dece, dece koja imaju blagu simptomatologiju, koja su na kućnom lečenju u izolaciji

Objavljeno:

U dečjoj klinici u KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno se nalazi 30 dece zaražene koronom, a načelnica klinike, dr Olivera Ostojić, otkrila je u kakvom su stanju i koji uzrast dece među obolelima je dominantan.

"U toku noći smo imali dva prijema koja su upućena iz tercijarnih ustanova nakon pregleda i upućivani su u našu ustanovu radi daljeg lečenja. To su deca, dva dominantna uzrasta – najmlađe bebe, tj. bebe do mesec dana i adolescenti od 14 godina, pa na gore", rekla je ona, dodavši da su "dominantne umerene do teške upale pluća, jednostrane ili obostrane, kao i do sada, retki su pacijenti sa nekim drugim simptomima".

Doktorka kaže da je sreća što najmlađa deca još uvek dobro reaguju na terapiju, ali da, nažalost, ima i izuzetaka kada se i kod najmlađih javi upala pluća.

Najviše težih oblika kod dece javlja se kod gojaznih adolescenata.

"Ima puno zaražene dece, dece koja imaju blagu simptomatologiju, koja su na kućnom lečenju u izolaciji, tako da mi ovde primamo samo onu decu koja zahtevaju ozbiljniji terapijski tretman", izjavila je načelnica za jednu televiziju.

Ona je istakla i da ima promena u odnosu na prethodne talase korone – ranije su deca imala relativno blage simptome ili ih nisu imala uopšte, a sada ima i dece na respiratoru, kao i smrtni slučaj dečaka od 16 godina, koji je potresao Srbiju.

Dr Ostojić smatra da je jedan od razloga tih promena to što je virus mutirao i da je virulentniji za decu, a da deca uglavnom nisu vakcinisana kao odrasli, pa je virus morao da traži one koje može da napadne i zarazi, a to su upravo deca i mladi.

"Ovaj talas je dao najozbiljnije kliničke slike. To su najozbiljnije upale pluća, najozbiljnija stanja dece koja zahtevaju zaista ozbiljne tretmane, što do sada nismo imali. Javljali su se sporadično i mali broj dece je imao ozbiljne upale pluće koja liče na upale pluća kod odraslih pacijenata. Sada svakodnevno dobijamo decu sa snimcima upale pluća koje su obostrane, koje zahvataju veći deo pluća i kojima je neophodno lečenje", kaže doktorka.

Bonus video:

05:04

BRZE VESTI 21.10.2021. 14:55

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.