AKO MUŽ ULOŽI U ŽENIN STAN, A RAZVEDU SE, MORA DA MU PLATI ODŠTETU! Advokat za Espreso o NEDOUMICI koja MUČI mnoge!
Foto: Profimedia, Emilija Jovanović

razvod

AKO MUŽ ULOŽI U ŽENIN STAN, A RAZVEDU SE, MORA DA MU PLATI ODŠTETU! Advokat za Espreso o NEDOUMICI koja MUČI mnoge!

Advokat Bosika je naveo kada osoba mora da plati za uloženu imovinu, kao i da li je važno priložiti račune prilikom odlučivanja o podeli imovine...

Objavljeno: 17:48h

Kada je u pitanju deoba zajedničke imovine ili posebne imovine nakon razvoda, rešenje je prilično jednostavno. Međutim, šta se dešava u slučaju ukrštanja zajedničke i posebne imovine?

Na to pitanje odgovorio nam je advokat Milan Bosika, objasnivši pojedinosti podele imovine nakon raskida bračnog ugovora.

Ako posmatramo slučaj u kome jedan partner ima svoj stambeni objekat na kome plaća režije, dok drugi partner živi u istom objektu koji nije njegov, ali je pritom uložio veliku svotu novca u objekat i predmete koji se u njemu nalaze, šta se dešava sa imovinom nakon što par odluči da raskine bračni ugovor?

- Nakon razvoda partner koji napušta stambeni objekat, koji ne poseduje, ali u koji ima ulaganja može od partnera da traži doprinos u vrednosti uložene imovine, istakao je advokat Bosika.

Sudija, Sud, Advokat
foto: Profimedia

Advokat Bosika je takođe naveo kada osoba mora da plati za uloženu imovinu, kao i da li je važno priložiti račune prilikom odlučivanja o podeli imovine.

- Osoba koja ostaje u stambenom objektu plaća za uloženo samo onda kada druga osoba to od nje zahteva. Ukoliko jedna strana izjavi želju za isplatom, tokom dogovora mora priložiti račune kako bi se utvrdila precizna vrednost predmeta, priča Bosika.

Račun, Fiskalni račun, Kasa
foto: Profimedia

Deoba zajedničke imovine može se izvršiti za vreme braka ili posle razvoda.

Ona može biti sporazumna i sudska, a legitimisani su da je traže supružnici, njihovi naslednici i poverilac jednog partnera koji je prethodno pokušao bezuspešno da se naplati iz njegove posebne imovine.

Zajedničkom imovinom se smatra:

• imovina stečena radom tokom trajanja braka; • prihodi od zajedničke imovine; • prihodi od posebne imovine koji su rezultat rada (osim ukoliko nije uvećana samo radom vlasnika kada spada u posebnu); • imovina stečena igrama na sreću (osim ukoliko supružnik nije uložio svoju posebnu imovinu); • druga primanja bračnih drugova (npr. naknada štete za stvar u sastavu zajedničke imovine, stipendije, prava intelektualne svojine).

Dok, posebnom imovinom partneri samostalno upravljaju i raspolažu. U posebnu imovinu se ubraja:

• imovina stečena bilo kojim pravnim poslom pre zaključenja braka; • imovina stečena besteretnim sticanjem za vreme trajanja braka (npr. nasleđe, poklon); • prihodi od posebne imovine koji nisu rezultat rada bračnih drugova (npr. kamate, dividende); • pokretne stvari za ličnu upotrebu jednog bračnog druga koji nisu u nesrazmernoj vrednosti prema istim takvim stvarima drugog bračnog druga (npr. pribor za brijanje); • pokretne stvari koje su nabavljene na osnovu ugovora o kupoprodaji pre zaključenja braka a isplata kreditnih obaveza je započeta ili nastavljena tokom trajanja braka; • novčana sredstva dobijena na osnovu naknade neimovinske štete za pretrpljeni fizički bol ili strah jednog supružnika kao oštećenog; • novčana sredstva dobijena po osnovu naknade imovinske štete za stvari iz posebne imovine jednog supružnika; • imovinske obaveze koje terete jednog supružnika a nastale su pre zaključenja braka (npr. kredit) ili deliktne obaveze koje terete jednog supružnika a nastale su pre ili za vreme trajanja braka.

Bonus video:

54:02

PULS SRBIJE 20.10.2021. 3.DEO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.