VIŠE OD POLA MILIONA SRBA KORISTI KANABIS! Espreso na RAZGOVORU o problematici legalizacije KANABISA u našoj zemlji
Konferencija za štampu, Foto: Emilija Jovanović

"TONE PROĐU, GRAM NIKAKO!"

VIŠE OD POLA MILIONA SRBA KORISTI KANABIS! Espreso na RAZGOVORU o problematici legalizacije KANABISA u našoj zemlji

Organizatori su podsetili na reklasifikaciju kanabisa i obavezujuću odluku Ujedinjenih nacija na predlog Svetske zdravstvene organizacije od 2. decembra 2020. godine

Objavljeno: 20:29h
Ana Klikovac

Konferencija za novinare pod nazivom "Tone prođu, gram nikako!" organizovana je u u Pres centru UNS-a, od strane Nacionalne asocijacije konopljara Srbije, Socijalnog kanabis kluba Beograd i Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa u cilju diskutovanja o uzgoju i upotrebi kanabisa.

Prisutni govornici bili su MIloš Simić, Dragoljub Mrđić, Danica Petrović, Vladimir Bradić iz Socijalnog kanabis kluba Beograd; Slobodan Stojanović iz Nacionalne asocijacije konopljara Srbije; advokat Dragana Adžić; Nataša Mitrović; hemičar i biohemičar Mladen Nikolić i Marija Mihailović, muzički umetnik.

Kanabis
foto: Emilija Jovanović

Konferencija "Tone prođu, gram nikako!" organizovana je radi iznošenja činjenica o zloupotrebi zakona i obesmišljavanju prava i pravosuđa, kao i razloga zbog kojih smo prisustvovali kako oni navode "brukanju države, policije, pravosuđa, tajnih službi i drugih odgovornih u ovom slučaju".

Kanabis
foto: Emilija Jovanović

Organizatori su podsetili na reklasifikaciju kanabisa i obavezujuću odluku Ujedinjenih nacija na predlog Svetske zdravstvene organizacije od 2. decembra 2020. godine i kakve je to posledice imalo po trenutne zakone, ljude u krivičnim procesima, na same korisnike i one koji se leče kanabisom.

Kanabis
foto: Emilija Jovanović

- Nasuprot rigidnom, nauci suprostavljenom, stavu Srpskog Ministarstva zdravlja, Svetska zdravstvena organizacija je 2020. godine reklasifikovala kanabis iz kategorije narkotika opasnim po život i zdravlje u kategoriju psiho aktivnog leka, odnosno opojne droge, a nakon što su prvi put od zabrane analizirane hiljade studije o lekovitosti kanabisa i njegovih jedinjenja - istakli su organizatori

Kanabis
foto: Emilija Jovanović

Evropski parlament je još 13. februara 2019. usvojio rezoluciju o kanabisu u kojoj priznaje lekovitost i bezbednost korišćenja u medicini i pozvao države Evropske unije da izmene regulativu za kanabis, uz preporuku lekarima da ga slobodnije prepisuju pacijentima.

Organizatori su podsetili na veliki broj građana Srbije koji koristi kanabis.

Rezultati nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Republike Srbije iz 2014. godine, kao i na rezultate iz kao i rezultate ESPAR istraživanja iz 2011. koji upućuju na isti broj korisnika kanabisa u Srbiji od 7,7%, odnosno više od pola miliona građana Srbije.

Kanabis
foto: Emilija Jovanović

Lavina dekriminalizacije korišćenja i legalizacija medicinske primene kanabisa, kako u SAD-u, tako i u drugim državama sveta, Evrope i našeg okruženja, je razlog zbog čega se i našem društvu poslednjih godina pojavio ogroman broj onih koji kanabis koriste radi lečenja.

Ova kategorija nije obuhvaćena nije obuhvaćena niti jednim istraživanjem kod nas, a iz godine u godinu je sve brojnija i posebno je ugrožena je je u glavnom reč o teško bolesnim ljudima i njihovim porodicama.

Kanabis
foto: Emilija Jovanović

Miloš Simić iz Socijalnog kanabis Beograd istalkao je da je on jedan od lica koja su primorana da se na ilegalan način leči kanabisom, te obrazložio kompletnu problematiku zakona koji brani legalizaciju kanabisa.

- Da su prihvaćena zakonska rešenja i brojni predlozi i pozivi državi i odgovornima da se kanabis oduzmr iz ruku mafije i vrati se selu i privredi, danas ne bi bilo ove sramote, a predsednik ne bi morao da brani neodbranjivo i da relativizuje zakonik.- rekao je Simić za Espreso.

Kanabis
foto: Emilija Jovanović

Prema Simiću, u Srbiji u medijima o kanabisu govore skoro isključivo oni koji o njemu nemaju pojma, kao što su ministri, lekari i novinari.

Kanabis
foto: Emilija Jovanović

Na reči Simića nadovezala se Nataša Mitrović objasnivši detaljno svoj slučaj i probleme vezane sa ličnom osudom zbog gajenja konoplje koji je uključio brojne rasprave pred sudom, nesuglasice, kućni pritvor, rizik po zdravstveno stanje i prinudnu promenu bračnog statusa, dok su ostali govornici dodatno potvrdili njene činjenice i ispričali njihova iskustva.

Bonus video:

04:23

BRZE VESTI 15.10.2021. 11:55

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.