OGLASIO SE ČUVENI SRPSKI METEOROLOG: Najavio DOBRE VESTI, pa otkrio kada stiže ZAHLAĐENJE!
Beograd, Foto: Profimedia

VREME U SRBIJI

OGLASIO SE ČUVENI SRPSKI METEOROLOG: Najavio DOBRE VESTI, pa otkrio kada stiže ZAHLAĐENJE!

Dnevni maksimum danas od +19 do +24, a za vikend još toplije uz maksimume od +21 do +26, a ponegde i oko +28 stepeni Celzijusa - piše Čubrilo

Objavljeno:

Posle prvog, pravog, jesenjeg zahlađenja koje je najvišim planinama donelo i snežne padavine, pred nama je nova stabilizacija i otopljenje. Danas će biti lepše vreme, a za vikend nas očekuje povećanje temperature. Toplo će biti i naredne nedelje, već u ponedeljak.

Meteorolog Marko Čubrilo je napisao na svom Fejsbuk profilu kakvo nas vreme očekuje u narednim danima i sedmicama. U naredna 3-4 dana dominiraće polje visokog vazdušnog pritiska i toplo, južno, strujanje.

- Biće pretežno sunčano, samo će danas na severu regiona biti nešto visoke oblačnosti, ali neće biti padavina. Vetar uglavnom slab. Dnevni maksimum danas od +19 do +24, a za vikend još toplije uz maksimume od +21 do +26, a ponegde i oko +28 stepeni Celzijusa - piše Čubrilo.

Toplo će biti i u ponedeljak tokom dana, ali će posle podne i uveče na zapadu, jugozapadu i severozapadau regiona uslediti naoblačenje koje će mestimično usloviti kišu ili grmljavinske pljuskove.

- Ovo pogoršanje će biti posledica premeštanja slabog, hladnog fronta i mogućeg razvijanja vrlo slabog, visinskog, ciklona and Panonskom nizijom - tvrdi Čubrilo.

U noći ka utorku pogoršanje bi trebalo zahvatiti središnje i severne predela, dok bi se u utorak tokom dana proširilo i nad ostali deo regiona.

Modeli za sada nisu preterano optimistični kada je ukupna količina kiše u pitanju i u proseku se trenutno simulira oko 8mm taloga, što su vrlo niske vrednosti.

- Ponegde uz jači pljusak može pasti i preko 30mm, ali će te oblasti prostorno biti vrlo male i dosta retke, dok nad velikom delom regiona može pasti ispod 5mm taloga. Uslediće i umereno zahlađenje te će se maksimumi od utorka do narednog vikenda kretati u granicama proseka, od +14 do +21 stepen Celzijusa - kaže Čubrilo.

- Oko 01.10. očekuje nas još jedno prolazno pogoršanje i kiša. Svakako bi već oko 2.10. bilo suvo i toplo dok bi oko 04.10, maksimumi mogli biti i oko +25 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad proseka. Negde iza 05.10. ili malo kasnije, posle 08.10. moglo doćiće do jačeg zahlađenje uz moguće padavine ali obzirom da je to jako dalek interval promena će gotovo sigurno biti - dodaje meteorolog.

Trenutno se nad središnjim delom tropskog Atlantika razvija jak uragan kojeg za sada svi proračuni modela za oko 5-7 dan šalju ka zapadnom Atlantiku gde će od njega nastati jak, vantropski, ciklon.

Bonus video:

00:58

Meteorolog Đurić u Usijanju dana

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.