DR MIHAJLOVIĆ UPOZORILA: Sve više zaraženih TRUDNICA sa TEŽOM kliničkom slikom, plaćamo danak nevakcinisanja!
dr Slađana Mihajlović, Foto: RTS printskrin

kovid kod budućih mama

DR MIHAJLOVIĆ UPOZORILA: Sve više zaraženih TRUDNICA sa TEŽOM kliničkom slikom, plaćamo danak nevakcinisanja!

Načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo ima važnu poruku za sve trudnice i žene koje planiraju trudnoću u narednom periodu

Objavljeno:

Broj zaraženih koronom danima unazad je veoma visok, a među njima ima i trudnica. O kovidu kod budućih mama za RTS je govorila načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Slađana Mihajlović.

"Danak nevakcinisanja plaćamo sada, naročito onaj gde su trudnice i mlade mame bile uplašene ako se vakcinišu da li će ostati trudne i ostalo. Mislim da to treba da se prekine istog trena, da se vakcinišu i da ako vole svoje mlade žene, mame, buduće mame, svi oko nje treba da se vakcinišu da bi imali zdravu populaciju", rekla je doktorka, a zatim iznela podatke o pacijentkinjama koje se trenutno leče od kovida-19.

"Imamo dve porođajne pacijentkinje, jedna je kod nas u bolnici i danas odlazi kući, a druga leži u intenzivnom delu internog odeljenja. Ona je hitno zbrinuta, urađen je hitan carski rez i ona je sada dobrog opšteg stanja".

Ona je istakla da je veliki broj zaraženih trudnica, a dodaje i da one sada imaju i teže kliničke slike.

"Imali smo na početku u martu-aprilu prošle godine da je bilo neko lakše stanje za trudnice, onda smo imali rapidno povećanje broja trudnica prošle godine i težih i nažalost, trudnica koje su izgubile bitku sa kovidom. Zato svima treba da bude jasno da je ovo jedna bolest o kojoj i dalje ne znamo sve i borimo se da održimo zdravstveno stanje trudnica stabilnim, ali je neminovno vakcinacija to što je potrebno da bi ta klinička slika bila blaža ako se zaraze".

Dr Mihajlović je savetovala i svim trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću u narednom periodu da se vakcinišu.

"Savetujemo da se žene vakcinišu pre nego što ostanu u drugom stanju ili ako su sada trudne, da prođe 12. nedelja i nakon toga prime Fajzer vakcinu. I ako su porođene i doje mogu da prime vakcinu", poručila je.

Inače, bolnica "Dr Dragiša Mišović" je ponovo u kovid sistemu, a na lečenju je 170 kovid pacijenata. Svaki četvrti zahteva kiseoničnu potporu, na lečenju je četrdesetak dece, a kako je doktorka navela, trenutno i četiri trudnice koje su sada stabilnog kliničkog stanja.

02:42

OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.