ZNATE LI KAKO PCR TESTOVI PUTUJU OD AMBULANTE DO LABORATORIJE? Vozač zadužen za dostavljanje briseva sve otkrio
Laboratorija, Foto: EPA / LESZEK SZYMANSKI

pi-si-ar testiranje

ZNATE LI KAKO PCR TESTOVI PUTUJU OD AMBULANTE DO LABORATORIJE? Vozač zadužen za dostavljanje briseva sve otkrio

Kako izgleda ta procedura?

Objavljeno:

Pi-si-ar testovi, od momenta uzorkovanja do obrade u laboratoriji, moraju adekvatno da se čuvaju. Kada transportni frižider stigne do laboratorije, treba da se isprska varikinom i steriliše.

Pi-si-ar testovi putju u transportnom frižideru. Da bi rezultati bili pouzdani, neophodno je da se uzorci čuvaju na temperaturi do četiri stepena. Dragan Nikolić je jedan od vozača zaduženih za dostavljanje briseva od kovid ambulante "Topličin venac" u Pop Lukinoj ulici u Beogradu do laboratorije "Vatreno oko".

"Odlazimo svakog dana oko 12 sati gde nam sestra iznese frižider koji je već pripremljen sa uzorcima i donosimo ga ovde, znači svaki dan u tom periodu između 12 i 13 sati otprilike", priča Dragan Nikolić.

Kada stigne do laboratorije, svako ko donosi uzorke, transportnu kutiju mora da isprska varikinom i ubaci je u prenosnu komoru, odakle je preuzimaju laboranti i ponovo dezinfikuju pre otvaranja.

U ponedeljak je u kovid ambulantama, samo na teritoriji opštine Palilula, obavljeno više od 470 pregleda i uzeto oko 260 briseva, koji se šalju u nadležne državne laboratorije za pi-si-ar testiranje.

"Svi domovi zdravlja to isto rade. Sve to kad saberemo mi dolazimo do cifre od 20 i nešto hiljada odrađenih pi-si-ar testova u Srbiji, videli ste od 20.000 bude pozitivnih 6.000 i nešto, znači to je obuhvatno kovid ambulante i ovih koji rade pi-si-ar testove po potrebi", navodi Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula.

PCR test
foto: Profimedia

U laboratoriji "Vatreno oko" dnevno može da se pregleda do 2.500 uzoraka. Ovde stižu klinički uzorci iz gotovo svih domova zdravlja u Beogradu, iz Novog Pazara, Kliničkog centra Srbije i nekoliko bolnica.

"Mi svakog dana radimo kontrolu sterilnosti svih naših aparata na kojima ustvari obrađujemo ove uzorke, znači uslov je da kad se završi jedna smena, da se sve to steriliše i napravi tako da nema niti tragova humanog materijala niti tragova virusa"

Prema podacima sajta covid19.rs, u protekla 24 časa testirano je 27.927 građana. Da bi testovi bili pouzdani, važno je da svako svoj deo posla obavlja sto odsto tačno, od momenta uzorkovanja, preko transporta, do utvrđivanja rezultata pi-si-ar ili antigenskog testa.

06:58

NE VIĐA LJUDE PO DVA MESECA: Iza sedam mora, iza sedam gora, živi gorštak Dane Biorac!

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.