KADA SE OČEKUJE PIK ZARAZE KOD DECE U SRBIJI? Pedijatri upozorili na simptome
Škola, Foto: Printscreen RTS

apel pedijatra

KADA SE OČEKUJE PIK ZARAZE KOD DECE U SRBIJI? Pedijatri upozorili na simptome

O simptomima koji se razlikuju shodno uzrastu, ali i i vakcinaciji, za "Beograd na Blic" govorila je specijalista pedijatrije, doktorka Ana Milenković.

Objavljeno:

Među zaraženima je svakim danom sve više dece, sve su veći redovi ispred dečjih kovid amublanti, a pik broja zaražane dece očekuje za dve nedelje.

O simptomima koji se razlikuju shodno uzrastu, ali i i vakcinaciji, za "Beograd na Blic" govorila je specijalista pedijatrije, doktorka Ana Milenković.

- Sa polaskom u kolektiv, sve je više dece koja se javljaju sa simptomima kovida, pretežno školaraca, pošto je kod predškolskog uzrasta to redovno stanje stvari, oni često imaju različite virusne infekcije. Međutim, školaraca koji su zaraženi kovidom je svakim danom sve više, najčešće sa simptomima curenja nosa i bola u grlu, kao i povišene temperature - objašnjava doktorka Milenković.

Kako doktorka Milenković objašnjava, mala deca najčešće prođu asimptomatski, možda uz jednodnevnu temperaturu, dok kod dece u adolescentnom uzrasta lekari moraju biti obazrivi.

Kod njih dolazi i do razvoja pneumonije, temperatura traje više dana i klinička slika više liči na kliničku sliku odraslih sa kovidom.

Prvo curenje nosa, pravo lekar

- Mislim da svaki roditelj oseća obavezu da sa bilo kojim respiratornim simptomom dovede dete na pregled, to i škole zahtevaju, a nažalost sve ih je više sa dokazanom infekcijom - rekla je Milenkovićeva.

Prema njenim rečima, najčešće se zaraze deca uzrasta 15, 16 godina i starija, jer se ona više druže, i to često u zatvorenim prostorijama.

- Kod mlađe dece je situacija drugačija i njih testiramo sada kada dođu u kontakt sa zaraženom osobom, u porodici ili vrtiću ili ako je klinička slika takva da duže traje temperatura. Tako da mnogo češće i testiramo decu školskog uzrasta, mada oni zbog češćih kontakata u zatvorenom zaista i češće budu zaražena. Sa polaskom u školu više nema pravila, jednostavno se u školi širi virus - rekla je doktorka.

Vakcinacija dece

Što se tiče vakcinacije dece i procedura, deca starija od 16 godina sama potpisuju saglasnost i mogu da se vakcinišu na bilo kom vakcinalnom punktu, ali je neophodno da imaju prethodnu saglasnost pedijatra.

Uglavnom treba da se jave izabranom pedijatru koji ih dobro poznaje i koji će da utvrdi da li postoji neka kontraindikacija za vakcinaciju, objasnila je doktorka.

Prema preporuci struke, deca od 12 do 15 godina treba da se vakcinišu na odeljenjima pedijatrije, naravno uz pregled pre vakcinacije, a roditelj je taj koji potpisuje saglasnost.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.