SVETI ILIJA JE IMAO DVE SESTRE: Veruje se da on bije gromom, Ognjena vatrom, dok Blaga raspiruje vetrom
Važan datum, Foto: SPC

VEROVANJA

SVETI ILIJA JE IMAO DVE SESTRE: Veruje se da on bije gromom, Ognjena vatrom, dok Blaga raspiruje vetrom

U srpskom folkloru sačuvani su narativi o „kaznama“ za nepoštovanje praznika Ognjene Marije ili Svetog Ilije

Objavljeno:
  • 3.5k

Prema narodnom predanju, Ilija Gromovnik imao je dve sestre Marije - stariju Blagu i mlađu Ognjenu. Ilija bije gromom, Ognjena ognjem, a Blaga vetrom raspiruje. Možda zato ova tri praznika kod Srba izazivaju strahopoštovanje.

Ognjena Marija, Ilija Gromovnik i Blaga Marija su letnji svetitelji koje u narodu prate brojni običaji. Pripisivane su im moći pa su ih ljudi vođeni strahom za svoje domaćinstvo i za svoje najmilije naročito poštovali. Opšte je verovanje da Ognjena Marija pali ognjem, a da Sveti Ilija bije gromom, na šta ukazuju i njihovi nazivi „Ognjena“ i „Gromovnik“.

- U srpskom folkloru sačuvani su narativi o „kaznama“ za nepoštovanje praznika Ognjene Marije ili Svetog Ilije koje sustižu onoga ko bi radio na pomenute praznike u polju. Udar groma i uništena letina smatraju se božjom kaznom – objašnjava prof. dr Vesna Marjanović, etnolog i antropolog.

Blaga Marija, Sveta Marija Magdalena, takođe je važan praznik koji se proslavlja 4. avgusta. Njen praznik je tretiran i kao vetreni dan. Veruje se da na ovaj dan duvaju jaki vetrovi.

- U narodnoj percepciji i predanju Sveti Ilija ima sestre - mlađu Ognjenu Mariju i stariju Blagu Mariju. Kada grmi i seva na Svetog Iliju, veruje se da se on tad provodi i burno slavi svoj rođendan. Zato, kada upita Ognjenu Mariju kada mu je rođendan, dobija odgovor da treba da sačeka koji dan, dok Blaga Marija odgovara kako je zakasnio jer mu je rođendan prošao. One ga smiruju da ne divlja po horizontu i ne pušta gromove i munje - objašnjava prof. dr Vesna Marjanović.

Takođe, veruje se i da udarci groma na Svetog Iliju označavaju njegovu borbu sa đavolima prema božjoj zapovesti, pa je u narodu rašireno verovanje da se prilikom nevremena na dan Svetog Ilije ne valja krstiti jer bi se tada đavo sakrio iza krsta.

Osim toga, u narodu se verovalo, što potvrđuje izreka, da je od Svetog Ilije sunce sve milije ili da je vatra sve milija, jer se smanjuju letnje žege pa su noći sve hladnije.

Bonus video:

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media