VESIĆ: Vrtić u obrenovačkom naselju Belo polje biće završen u septembru i primiće 200 mališana
Goran Vesić, Foto: Beoinfo

USKORO

VESIĆ: Vrtić u obrenovačkom naselju Belo polje biće završen u septembru i primiće 200 mališana

Vesić je tom prilikom istakao da se nikada u istoriji Beograda nije dogodilo da za četiri godine bude izgrađeno 25 vrtića i naveo da to nikada nije bio slučaj otkada datiraju počeci organizovanog boravka dece u vrtićima, a to su tridesete godine prošlog veka.

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je završne radove na izgradnji vrtića u obrenovačkom naselju Belo polje u kojem će, kada u septembru bude gotov, biti mesta za oko 200 mališana. Događaju je prisustvovao predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Vesić je tom prilikom istakao da se nikada u istoriji Beograda nije dogodilo da za četiri godine bude izgrađeno 25 vrtića i naveo da to nikada nije bio slučaj otkada datiraju počeci organizovanog boravka dece u vrtićima, a to su tridesete godine prošlog veka.

– Upravo iz programa tih 25 vrtića trenutno gradimo, završavamo, projektujemo, počinjemo da gradimo ili smo raspisali tendere za 15 vrtića. Od toga se u grupi od prvih osam vrtića skoro svi završavaju. Vrtić u obrenovačkom naselju Belo polje biće gotov u septembru i primiće oko 200 mališana. Izgradnja vrtića u Miloja Zakića na Čukarici se takođe privodi kraju, u Novogradskoj u Zemunu je završen, takođe u Ulici patrijarha Pavla i u Surčinu, dok će vrtić u Krunskoj ulici u septembru moći da primi decu. Pored toga, pre desetak dana počela je izgradnja vrtića na Bežanijskoj kosi, dok će vrtić u Bloku 62 početi da se gradi u narednih mesec-dva dana. To znači da u Beogradu imamo osam vrtića koji su ili završeni ili će moći da prime decu u narednih šest meseci – rekao je Vesić. Osim toga, Grad je raspisao tendere za izgradnju još sedam vrtića u Mirijevu, Miljakovcu 3, Braće Jerković, Borči, Sremčici, Mladenovcu i Stepojevcu.

– Dakle, 15 vrtića se u ovom trenutku gradi, završava ili projektuje. To je razlog što Beograd u ovom trenutku ima 74 odsto dece predškolskog uzrasta koja pohađa vrtiće. Za razliku od perioda između 2015. i 2016. godine, kada smo imali skoro 16.000 dece na listi čekanja, sada, nakon usvojenih žalbi roditelja, imaćemo oko 1.800 mališana na listi čekanja – istakao je zamenik gradonačelnika.

Kako je rekao, nakon izgradnje pomenutih osam vrtića, liste čekanja neće biti. Sa završetkom vrtića u Belom polju i Bariču, koji opština radi sama, u Obrenovcu takođe neće biti liste čekanja.

– To je velika civilizacijska stvar i nešto na šta sam izuzetno ponosan. Vlada Srbije je svim lokalnim samoupravama dala zadatak da do 2025. godine imaju više od 70 odsto dece upisane u vrtiće i to pokazuje koliko brinemo o mladim ljudima. Nije daleko trenutak kada će poslednje dve ili tri godine predškolskog programa obrazovanja postati deo obaveznog, s obzirom da deca danas postaju funkcionalno pismena sa tri do četiri godine te da deca koja ne pohađaju vrtiće teže postižu rezultate u školi od vršnjaka koji su išli u vrtić – rekao je Vesić. On je dodao da Opština Obrenovac uređuje vrtić u Bariču, koji ima 700 kvadratnih metara i trenutno je neuslovan.

– Trebalo bi da ovih 25 vrtića trajno reše problem liste čekanja. Moram da naglasim da nije isto rešiti problem koji deca imaju sa školom i sa vrtićem. Dete može da putuje u školu, naročito srednju, 15 do 20 kilometara, da menja prevoz i to je donekle normalno, ali vrtići moraju postojati tamo gde deca žive jer nije normalno da u tom uzrastu prelaze pet, 10 ili 15 kilometara do vrtića. Jednostavno, prirodno je da vrtić bude u blizini mesta gde dete živi. Zato i gradimo vrtiće uprkos činjenici da ćemo već sa ovih osam praktično eliminisati listu čekanja. Želja nam je da vrtići ne budu preopterećeni, već komforni i da grupe budu manje, te da vaspitačima ostane što više vremena za svako dete ponaosob – rekao je Vesić.

Pomoćnik predsednika opštine Obrenovac Dragan Blažić rekao je da novi vrtić u Belom polju zahvata površinu veću od 1.450 kvadratnih metara. Osim toga, istakao je da je opština obezbedila prevoz za svu decu iz Bariča do vrtića u Belom polju dok se radovi na izgradnji vrtića u Bariču ne završe. Direktor Predškolske ustanove „Perka Vićentijević” iz Obrenovca Miloš Desančić je kazao da se uskoro planira i dogradnja novog dela vrtića u naselju Dudovi.

– Izgradnjom novih vrtića i proširenjem postojećih rasteretićemo vrtiće u centru Obrenovca i eliminisati listu čekanja – rekao je Desančić.

Bonus video:

00:32

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.