KLJUČNI MOMENAT: Oglasila se kompanija RIO TINTO posle napada na njene radnike!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠTA SE DEŠAVA?

KLJUČNI MOMENAT: Oglasila se kompanija RIO TINTO posle napada na njene radnike!

Kompanija Rio Tinto već 20 godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise

Objavljeno: 07:23h

Kompanija Rio Tinto najoštrije je osudila napade na svoje zaposlene i kampanju zasnovanu na lažima koja se vodi protiv nje.

"Kompanija Rio Tinto već 20 godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise... Konstatnte lažne optužbe koje se tiču poslovanja i uticaja koji će Projekat Jadar imati na Zapadnu Srbiju i šire, prenose se putem medija i kroz zajednicu, uprkos konstantnim naporima kompanije da se čuju proverene činjenice, zasnovane na nauci", kaže se u saopštenju.

Kompanija navodi da su rezultat takve kampanje i dva napada na njene zaposlene, prvi kda je grupi zaposlenih onemogućeno slobodno kretanje na javnim putevima, zbog čega je policija morala da reaguje, a potom je u drugom odvojenom incidentu jedan od zaposlenih fizički napadnut zbog čega mu je ukazana pomoć u Urgentnom centru.

S obzirom da se napadi tiču i odnosa koji kompanija ima prema otkupu zemljišta, Rio Tinto ističe da se taj proces odvija u skladu sa zakonima Republike Srbije i u skladu s najboljim globalnim praksama i sa Standardom učinka 5. Međunarodne finansijske korporacije, i isključivo na zahtev vlasnika.

Kompanija takođe odbacuje optužbe da se meštani zastrašuju i ucenjuju, i poziva sve one koji imaju dokaze za tako nešto da joj se obrate, kao i da se obrate nadležnim institucijama.

"Kompanija Rio Tinto osuđuje sve oblike nasilja i ovim putem apeluje da se na temu projekta Jadar vodi otvoreni dijalog zasnovan na činjenicama, kao i da se mišljenja i aktivnosti pojedinaca umesto na ostrašćenosti baziraju na faktima. Dve decenije smo partneri i komšije žitelja Jadra i okoline i ulažemo sve napore da naši dobri odnosi ne budu narušeni delovanjem određenih interesnih grupa". zaključuje se u saopštenju.

Kako je javila TV N1, meštani Jadra burnim protestima dočekali su predstavnike Rio Tinta, koji su obilazili predeo gde se planira izgradnja rudnika litijuma, za koji smatraju da će zagaditi reku Jadar i okolinu.. Na putu koji vodi kroz njive u selu Gornje Nedeljice, meštani nisu dozvolili prolaz zaposlenima u kompaniji Rio Tinto, pa je morala da reaguje i policija.

Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović dočekana je u sredu u Loznici uz zviždanje i povike građana koji su protestovali protiv projekta Jadar i nosili transparente "Ne damo Jadar" i "Marš sa Drine".

Bonus video:

03:38

AKO ŽENA MOŽE DA VODI DRŽAVU, ŠTO NE BI MOGLA DA VOZI TRAMVAJ?! Upoznajte NEVENU, prelepu vozačicu tramvaja

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.