IŠLI SMO U ZAGORICU DA VIDIMO NAJSKUPLJU SVINJU U SRBIJI! Oprasila se, a domaćin nam je ispričao kakav je ukus
Pegava resavka/Dragan Jovanović, Foto: Emilija Jovanović

espreso u poseti domaćinu

IŠLI SMO U ZAGORICU DA VIDIMO NAJSKUPLJU SVINJU U SRBIJI! Oprasila se, a domaćin nam je ispričao kakav je ukus

Ipak pegave resavke nisu kao ostale svinje, ni po ukusu, ni po načinu na koji se hrane, a ni po ceni

Objavljeno:

Na samo 15 minuta od centra Topole nalazi se selo Zagorica, a u njemu farma domaćina Dragana Jovanovića koji na svom imanju odgaja retku vrstu svinje- pegavu resavku za koju kažu da je najukusnija na svetu, ali i papreno skupa.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u 2018. godini u Srbiji se nalazilo između 100 i 200 jedinki resavke što je svrstava u kategoriju kritično ugroženih rasa u našoj zemlji, a oni srećnici koji su je probali kažu da ukus ne može da se poredi sa drugim vrstama svinjskog mesa.

Svinje domaćina Dragana Jovanovića u selu Zagorica
Svinje domaćina Dragana Jovanovića u selu Zagoricafoto: Emilija Jovanović

Ekipa Espreso portala posetila je Dragana u Zagorici u mestu gde je priroda netaknuta i gde životinje beton nisu videle, a ono što nas je posebno obradovalo jeste što se ženka pegave resavke nedavno oprasila i iznedrila 6 malih prasića, od čega su pet preživela.

Beba pegave resavke
Beba pegave resavke foto: Emilija Jovanović

"Pegave resavke sam sasvim slučajno dobio, imam drugara kome su roditelji držali samo jedan par na Radan planini, oni su preminuli, a njihov sin je sticajem oklonosti išao u inostranstvo, on je vozač kamiona i nije imao ko da se brine o njima. On mi je čovek poklonio njih, nisam bio zainteresovan, ali oni su posle pola sata dovezli mužjaka i ženku i tako sam ih dobio na poklon", ispričao je Drgan Jovanović za portal Espreso.

Ta struktura mesa pegave resavke je drugačija taj mišić je poveza mastima, a ne vodom kao kod pijetrena, vidite po tome kad mesari stave u izlog u tepsiju meso i tu ako stoji meso 5,6 sati ono ispusti tečnosti i na svaka dva sata prosipaju vodu, jer meso dehidrira, a ovo ne može da dehidrira, mangulica isto, ona ima sasvim drugačiji sastav mesa, objašnjava Jovanović.

Svinje na imanju uživaju u voćnjacima slobodne
Svinje na imanju uživaju u voćnjacima slobodnefoto: Emilija Jovanović

Pegave resavke brzo su se uklopile u društvo koje broji nekoliko desetina različitih vrsta svinja, kokica, ćurki, a tu su i dve krave i jedno preslatko magare.

Pegava resavka štiti svoje male prasiće
Pegava resavka štiti svoje male prasićefoto: Emilija Jovanović

"Ja imam mini farmu I ja sam ih nekako držao u jednom boksu pored drugih svinja, one su se nekako socijalizovale tu sa njima, primile su isti miris verovatno i posle 15 dana sam ih sastavio sa njima i one funkcionišu sad, nema nikakvih problema, zajedno žive normalno", kaže Jovanović.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u 2018. godini u Srbiji se nalazilo između 100 i 200 jedinki resavke što je svrstava u kategoriju kritično ugroženih rasa u našoj zemlji

Ipak pegave resavke nisu kao ostale svinje, ni po ukusu, ni po načinu na koji se hrane, a kada smo prišli ženki ona je kao svaka majka imala zaštitnički stav i stala ispred svojih prasića kako bi ih zaštitila.

Dragan Jovanović domaćin i odgajivač svinja
Dragan Jovanović domaćin i odgajivač svinjafoto: Emilija Jovanović

"Neće koncentrat, jedino ako je prinuđena da ne ugine i da joj ja ne dajem ništa drugo da jede ona bi jela koncentrat, ali obično jede kukuruznu jarmu, jarmu pšenice, jarmu ječma, tako prirodnu hranu, voli travu mnogo, detelinu. Prema malima je zaštitnički nastrojena, ali ne kao ostale svinje da ste ušli kod drugih od vas bi sigurno ostale samo papućče", kaže domaćin.

Osim toga, pegave resavke imaju nisku plodnost, a uzgajati njih i prodavati na tržištu nije nikako isplativ posao, naročito što ih ima jako malo i prilično su ugrožene kao vrsta.

"Imaju nisku plodnost, 5 do 6 komada prasića bude, sićušni su prasići neotporni kada se oprase, sporo napreduju, sporo rastu, hibridne svinje dovoljno im je od prašenja 120 dana da bude to tovljenik koji ide na tržište, ovome treba godinu dana, treba mu 14 meseca da bi mogao da se ponudi na tržište, ne znam koliko je to isplativo, ja to držim za sebe da lečim živce, držim i magare kao ljubimca", ispričao nam je Dragan.

Ni Dragan, a ni mi kao njegovi gosti nismo probali meso pegave resavke, nismo uspeli ni da saznamo ko prodaje isto, a kako i sam Dragan kaže kada bi se stavilo na tržište svih 200 komada otišlo bi za tri dana, tako da to nikako ne dolazi u obzir.

1 / 7 Foto: Emilija Jovanović

"Meso još nisam jeo, dobio sam ženku i mužjaka, oprasila se 5 komada prasića ima, videćemo kada oni stignu kakvi su. Ljudi koji su jeli tvrde da je fenomenalan ukus mesa, da se razlikuje. Svinja koja se sunča, koja pase na pašnjaku, koja se hrani prirodno hranom, sigurno je ukusnije od neke svinje koja nikada ne izaže na Sunce i zatvorena je u boksu i jede veštačku hranu i kako bi što pre stigla na liniju klanja. Ne može to da se poredi i trebalo bi to da bude mnogo skuplje, koliko je kilogram. Na tržištu teško da možete da je nađete, jer ih u Srbiji ima 200 komada, tako da ne verujem da ih neko kolje. Verovatno postoji neki prevarant koji kaže da je resavka kako bi prodao, ali ako ćemo pošteno onda se to ne radi", objasnio nam je Jovanović.

Jovanović se 28 godina bavi svinjarstvom, a na pitanje da li mu se nekada smučilo dao nam je orginalan odgovor:

- Nikad nisam rekao "dižem ruke", oni što se drogiraju nikad ne odustaju, svinjarstvo je ipak manji porok od narkomanije tu je negde, zaključuje Jovanović.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.