KRIZNI ŠTAB UVODI NOVE MERE OD 10. NOVEMBRA! Srbijo, evo šta nas čeka, OVO JE ODLUČENO
Kazne će moći da se izriču na licu mesta, Foto: Aleksandra Čolić

KREĆU KAZNE!

KRIZNI ŠTAB UVODI NOVE MERE OD 10. NOVEMBRA! Srbijo, evo šta nas čeka, OVO JE ODLUČENO

- U prethodna četiri dana izvršeno je 2.237 nadzora, podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupka - istakao je Stamenković.

Objavljeno:

Komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći će najranije za nedelju dana da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Na taj način će umnogome rasteretiti republičke sanitarne inspektore koji su do sada jedini imali ovlašćenja da sprovode protivepidemiološke mere Kriznog štaba.

Ovo su najvažnije izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje je Ministarstvo zdravlja već pripremilo i koje će se naći u četvrtak na sednici nove vlade. Izmene ovog zakona parlament bi, prema najavama, trebalo da usvoji sledećeg utorka, 10. novembra, što znači da bi već od naredne nedelje u Srbiji mogle rigoroznije da se sprovode mere Kriznog štaba.

Podsećanja radi, trenutno kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera mogu da izriču samo republički sanitarni inspektori, kojih na teritoriji cele Srbije ima svega 140.

Takođe, gradski komunalni inspektor ili komunalni milicajac će moći na licu mesta da piše kaznu pravnom licu ukoliko, primera radi, u ugostiteljskom objektu ne postoji dovoljan razmak između stolova ili u odnosu na kvadraturu ima više gostiju nego što je dozvoljeno. Novčane sankcije za pravno lice se kreću od 50.000 do 500.000 dinara.

Inače, gradski komunalni inspektori i komunalni milicajci neće izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti imati sva ovlašćenja sanitarnih inspektora, već samo ona koja ne zalaze u struku medicine.

To jest sankcionisaće one prekršaje protivepidemioloških mera koje su vidljive i okom laika.

Primera radi, moći će da kažnjavaju i noćne klubove zbog organizovanja žurki gde je, odmah na prvi pogled, jasno da niko ne nosi ni masku niti poštuje fizičku distance.

Ako se ima u vidu da samo u Beogradu ima oko 370 komunalnih milicajaca i da su u prethodna tri meseca u akcijama kontrole protivepidemioloških mera učestvovala 53 različita gradska inspektora u prestonici, jasno je da će republički sanitarni inspektori dobiti veliko pojačanje. Podsećanja radi, gradski inspektori trenutno mogu da kažnjavaju samo zbog nepoštovanja radnog vremena, i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu.

A kako u poslednje vreme kažnjavaju republički sanitarni inspektori? Najpozvaniji da to odgovori je Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove. Kako kaže, sanitarni inspektori su dužni da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudiji - za pravna lica, za preduzetike, za pravna lica u odgovornom licu, ali i za građane koji ne poštuju propisane mere.

- U prethodna četiri dana izvršeno je 2.237 nadzora, podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupka - istakao je Stamenković.

Inače, sanitarni inspektori u prethodnom periodu najčešće su izricali kazne zbog nepoštovanja fizičkog distanciranja, nenošenja maski, ali i nepostojanja dezinfekcionih sredstava u objektima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.