PRED NAMA JE VEROVATNO NAJTOPLIJA GODINA IKADA: Zna se šta nas čeka VEĆ OD MAJA
Foto: Vladimir Sporčić

BIĆE PAKLENO

PRED NAMA JE VEROVATNO NAJTOPLIJA GODINA IKADA: Zna se šta nas čeka VEĆ OD MAJA

Temperature iznad proseka neće zaobići ni našu zemlju

Objavljeno:

Prethodna godina je bila najtoplija u Srbiji od 1951. odnosno otkako se sistematski prati vreme, a najtoplija u Beogradu od 1888. kada su počela prva merenja temperature u prestonici. Slično ili pak isto može da nas sačeka i ove godine i to ne samo da na teritoriji naše zemlje jer se predviđa da će ovo biti najtoplija godina ikad zabeležena na planeti.

Američki naučnici Nacionalne uprave za okeane i atmosferu objavili su da postoji čak 75 odsto šanse da 2020. godina bude najtoplija na planeti Zemlji u istoriji merenja. Na ovo ukazuje i podatak da su prva tri meseca bila toplija samo 2016. kada je zabeležen jak uticaj fenomena "El Ninjo", koji zagrevanjem Pacifika utiče na globalni temperaturni prosek.

"El Ninjo" ove godine nije toliko jak, a februar i mart su ipak bili najtopliji u istoriji, navodi se u istraživanju, prenosi "Ju-Es-Ej tudej".

​Naučnici upozoravaju da je dugoročan trend zagrevanja posledica emisija gasova staklene bašte usled sagovrevanja fosilnih goriva i da će, čak i da ne bude najtoplija. Među pet najtoplijih godina ikada mogla bi da se nađe i 2020.

Šta to znači za Srbiju?

Temperature iznad proseka neće zaobići ni našu zemlju.Prema prvim najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih pet meseci očekuje nas pretežno toplo vreme sa nešto višim temperaturama.

Maj i jun topliji i prosečno vlažni

Kako se kalendarski budemo bližili letu tako će rasti i temperature. Tako se za našu zemlju tokom maja i juna predviđa toplije vreme sa srednjim maksimalnim temperaturama za oko 0,5 do 1,7 stepeni iznad proseka za ovo doba godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.