DANAS OBAVEZNO, ALI OBAVEZNO SVI TREBA DA ISPOŠTUJU SAMO 1 PRAVILO! Stari OBIČAJ za ARANĐELOVDAN je STROG i kaže...
Foto: Printscreen, SPC

SPC

DANAS OBAVEZNO, ALI OBAVEZNO SVI TREBA DA ISPOŠTUJU SAMO 1 PRAVILO! Stari OBIČAJ za ARANĐELOVDAN je STROG i kaže...

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog".

Objavljeno: 23:58h

Smatra se da je arhangel Mihailo predvodnik vojske anđela koji štite svet od tame. Arhangel Mihailo često je na ikonama predstavljen sa ognjenim mačem kojim čuva vrata raja i veruje se da je on zaštitnik Nebeskog carstva. Pravoslavni vernici 21. novembra proslavljaju Svetog Arhangela Mihaila, odnosno praznik Aranđelovdan. Puni naziv ove slave je Sabor Arhistratiga Mihaila i ostalih bestelesnih sila.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo. Sveti Arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla i sila nebeska koja prihvata duše umrlih mereći im dobra i zla dela, na ikonama i freskama je predstavljen kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Crkva Svete Petke, Sveta Petka, Crkva, Vernici, Praznik, crveno slovo
foto: Tamara Trajković

Običaji i verovanja

Postoje razni običaji i verovanja koja se vezuju za Aranđelovdan, a veruje se da Arhangel Mihailo dolazi da uteši bolesne i nevoljne tokom hladnih jesenjih i zimskih dana. Prema starom običaju, za Aranđelovdan se može predvideti vreme, pa se smatra da kako je vreme za ovaj praznik, tako će biti tokom cele zime i proleća.

Postoji jedna zabluda kada je reč o običajima. U nekim mestima se veruje da za slavu Aranđelovdan ne treba pripremati žito, ali to je netačno. To se uglavnom tumačilo tako što se smatralo da je Arhangel Mihailo živi svetac, a predanja govore da su svi umrli živi pred Bogom.

Sveta Petka, Crkva
foto: Tamara Trajković

Običaj je da se na Aranđelovdan šire dobre misli i pozitivna energija. Takođe, veruje se da sutra posebno treba da budete humani i darežljivi. Prema starom verovanju, ako sutra pomognete nekome ko je u nevolji, možete očekivati blagost i sveti Arhangel će vam ispuniti želju.

Bonus video: ESPRESO TIKTOK: Kineska slava - Novak Đoković

00:49

ESPRESO TIKTOK: Kineska slava - Novak Đoković

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.