DANAS SVI MORAJU DA ISPOŠTUJU 1 OBIČAJ: Verovanje kaže da će vam VELIKI SVETAC samo tako pomoći da BUDETE ZDRAVI
Sveti Kornelije sotnik, Foto: Printscreen/Youtube/ИстиноЉубље - дела Светих отаца

vernici

DANAS SVI MORAJU DA ISPOŠTUJU 1 OBIČAJ: Verovanje kaže da će vam VELIKI SVETAC samo tako pomoći da BUDETE ZDRAVI

Sveti Kornilije sotnik je bio Rimljanin i oficir u Kesariji Palestinskoj

Objavljeno: 00:05h

Sveti Kornelije sotnik je bio Rimljanin i oficir u Kesariji Palestinskoj. Kršten od apostola Petra, shodno nebeskom otkrovenju. On je bio prvi od neznabožaca, koji je stupio u crkvu Božju. Dotle su neki mislili da je crkva Hristova samo za Jevreje i za one koji prime obrezanje jevrejsko.

Krstivši se Kornilije ostavi sve i pođe za apostolom Petrom. Ovaj ga apostol docnije postavi za episkopa i posla u neznabožački grad Skipseosis, gde Kornilije sveti pretrpe mnoga beščešća i mučenja Hrista radi, no silom Božjom sruši hram Apolonov i krsti kneza toga grada Dimitrija i 277 neznabožaca. Preduznav od Boga dan svoje smrti, on prizva sve hrišćane, posavetova ih, pomoli se Bogu za njih, i mirno se predstavi Gospodu.

Vremenom njegov grob je bio zaboravljen i zapušten, ali svetac se javi episkopu Troadskom Siluanu i objavi mu grob svoj, i naredi da tu podigne crkvu. Episkop to izvrši uz pomoć bogatog građanina Evgenija. Od moštiju sv. Kornilija desila su se brojna čuda.

Predanje kaže da se danas valja u crkvi pomoliti ovim rečima za zdravlje, a svedočenja vernika govore da su se nad njegovim moštima izlečili i oni teško bolesni:

"Sveti sveštenomušeniče, podari mir, blagostanje i zdravlje mojim bližnjima."

Sutrašnji dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen crnim slovom, praznuje se kao radni, ali poseban u redovima SPC, jer prethodi jednom od najvećih praznika, Krstovdanu.

Bonus video:

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

(Espreso/Stil/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.