KAKVU ZIMU NAM DONOSI KIŠA NA MALU GOSPOJINU? Od jutros je padala, a ovo su naša verovanja
Mala Gospojina, Foto: Printscreen/spc

OBIČAJI

KAKVU ZIMU NAM DONOSI KIŠA NA MALU GOSPOJINU? Od jutros je padala, a ovo su naša verovanja

Na Malu Gospojinu posebno žene ne bi trebalo da rade teške fizičke poslove

Objavljeno:

Praznik Mala Gospojina posvećen presvetoj Bogorodici je svetkovina koja je u kalendaru obeležena crvenim slovom, te se stoga strogo poštuje. Staro predanje za ovaj dan veže niz običaja koji su uglavnom skoncentrisani na post i molitvu.

Na Malu Gospojinu posebno žene ne bi trebalo da rade teške fizičke poslove, jer ovaj dan valja odvojiti za mir i molitvu. Nekada je Mala Gospojina označavala vreme kada se počinje sa jesenjim oranjem i setvom. Veruje se da lepo vreme na ovaj praznik najavljuje vedru jesen i suvu zimu.

Sa druge strane staro predanje tvrdi da kiša na Malu Gospojinu "donosi" oštru i hladnu zimu.

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

Često se za Malu Gospojinu kaže da je veseo praznik jer su jesenje svadbe obično počinjale od ovog datuma, posebno jer se verovalo da će ugovaranje braka na Malu Gospojinu doneti mladencima poseban blagoslov.

Pored toga mnogi slave Malu Gospojinu kao krsnu slavu, a održavaju se i brojni vašari i sabori, u čast Bogorodice, pa bi trebalo lepo da se sredite i obučete. Prema starom narodnom verovanju, lekovito bilje koje se sakupi između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, ali se od danas više ne ide u šumu, jer napolje izlaze zveri i i priroda se sprema za zimu.

Bonus video:

00:18

U VRANJU PROSLAVLJENA GRADSKA SLAVA DUHOVSKI PONEDELJAK: Episkop Pahomije služio liturgiju, a onda krenula litija (KURIR TV)

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.