21. SEPTEMBRA SLAVIMO VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Žene, nikako, ali nikako OVO NE SMETE da RADITE, običaj je STROG
Bogorodica, Foto: Printscreen/spc

CRVENO SLOVO

21. SEPTEMBRA SLAVIMO VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Žene, nikako, ali nikako OVO NE SMETE da RADITE, običaj je STROG

Mala Gospojina se uvek slavi 21. septembra i u crkvenom kalendaru ovaj datum je obeležen crvenim slovom

Objavljeno: 20:07h

Srpska pravoslavna crkva u četvrtak, 21. septembra obeležava rođenje presvete Bogorodice, praznik koji je u narodu poznat kao Mala Gospojina.

Mala Gospojina ubraja se u 36 velika praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom.

Običaji i verovanja na Malu Gospojinu

Žene na ovaj dan ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge slične poslove. Postoji verovanje da na Malu Gospojinu ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama. Na Malu Gospojinu navodno nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.U narodu se ovaj praznik svečari i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju. Neke porodice više dana provode u prazničnom raspoloženju i u svečanom ruhu iako ne slave i ne idu na slavu, posebno u krajevima gde se održavaju malogospojinski vašari.

Bogorodica
Bogorodicafoto: Nebojša Mandić

Ako bude vedro na Malu Gospojinu

Veruje se da kada je o prazniku vedro da će nam se sunce smešiti i tokom jeseni, ali i zime.

***

Dar boga starima Joakimu i Ani nije bila samo ćerka u poznim godinama, već i Bogomajka - Marija je rođena u Nazaretu u porodici oca iz plemena Davida i majke iz roda Aronovog. Po ocu je, dakle, njeno poreklo carsko, a po majci arhijerejsko.

Već u trećoj godini, Marija je odvedena u hram Jerusalimski, a od sedme je živela u atmosferi bogosluženja, uz molitvu, ručni rad i čitanje Svetog pisma.

Manastir
Manastirfoto: Aleksandra Čolić

Sa 15 godina primila je blagu vest od arhangela Gavrila da će roditi sina božijeg, a na četrdeseti dan po rođenju Hristovog odnela ga je u hram. Trideset godina koje opisuju jevanđelja, Marija je provela u Nazaretu, a Isusa je pratila na putu do raspeća.

Posle njegovog vaznesenja, živela je još 24 godine, lečila bolesne, pomagala sirotinji i udovicama. Prema predanju, kada je položena u grob, postala je nevidljiva.

Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj Milutin posvetio je Bogorodičinim roditeljima crkvu u kompleksu studeničkog manastira. Poznatija kao Kraljeva crkva izdvaja se izuzetnom lepotom živopisa. U ovom manastiru je i osnivač loze Nemanjića Stefan Nemanja Bogorodici posvetio crkvu koju narod naziva Majkom svih crkava u Srbiji.

Bonus video:

02:08

SLAVIMO VELIKI PRAZNIK, MALU GOSPOJINU: Na dan posvećen rođenju Presvete Bogorodice određuje se kakva će nam biti zima

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media