SUTRA OBELEŽAVAMO SVETOG MUČENIKA TEODOTA: Obavezno izgovorite ovu MOLITVU, njene reči TREBATE DA ZNATE!
Paljenje sveća/ ilustracija, Foto: Tamara Trajković

sveti mučenik teodot sa sedam devojaka mučenica

SUTRA OBELEŽAVAMO SVETOG MUČENIKA TEODOTA: Obavezno izgovorite ovu MOLITVU, njene reči TREBATE DA ZNATE!

Držao je krčmu u Ankiri, glavnom gradu Galatije (danas Ankara, Turska) za vreme cara Dioklecijana

Objavljeno:

Pravoslavna crkva slavi svetog mučenika Teodota sa sedam devojaka mučenica 18. maja po julijanskom, a 31. maja po gregorijanskom kalendaru, a svetog mučenika Teodota slavi i 7. juna (20. juna).

Teodot Ankirski je bio krčmar koji je pružao utočište prognanim hrišćanima u Ankari krajem trećeg veka.

Držao je krčmu u Ankiri, glavnom gradu Galatije (danas Ankara, Turska) za vreme cara Dioklecijana. Bio je oženjen. Njegova krčma je bila sklonište progonjenim hrišćanima. Tajno je slao pomoć razbeglim hrišćanima po planinama, i tajno prikupljao tela poginulih i sahranjivao. U to vreme na sud je izvedeno i mučeno za Hrista sedam devojaka, koje su potom utopljene u jezeru. Tih sedam mučenica su: Tekusa, Aleksandra, Klavdija, Faina, Efrasija, Matrona, i Julija. Teodot je izašao noću, izvadio njihova tela iz jezera i sahranio ih je.

Crkva
foto: Tamara Trajković

Međutim neko ga je izdao sudiji, i sudija ga je stavio na teške muke, koje je on sve junački izdržao. Prema predanju, kada mu je mučitelj celo telo pretvorio u rane, i zube mu kamenjem razdrobio, naredio je da se mačem poseče. Kada je izveden na gubilište, mnogi hrišćani su plakahu za njim, a sveti Teodot im je govorio: "Ne plačite, braćo, za mnom nego proslavite Gospoda našeg Isusa Hrista, koji mi pomože svršiti podvig i dušmana pobediti". Posle toga je posečen 303. godine. Neki sveštenik je časno sahranio telo mučenikovo na jednu uzvišicu izvan grada. Na tome mestu kasnije je podignut hram u ime svetog Teodota.

Molitva Teodotu:

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teodote: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Bonus video:

03:44

ČUDO NA PRAZNIK! U razrušenom Marijupolju jedna crkva ostala čitava: IZ NJE SE HORSKI ČULA MOLITVA OČE NAŠ

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media