RASPRAVA OKO PLAĆANJA NA PRVOM DEJTU PODELILA SRBE: Leteo novac po kafiću, on nije hteo da ODREŠI kesu
Dejt, Foto: Profimedia

haos

RASPRAVA OKO PLAĆANJA NA PRVOM DEJTU PODELILA SRBE: Leteo novac po kafiću, on nije hteo da ODREŠI kesu

Devojka je na kraju u kafiću pred svima bacila pare na pod i izašla

Objavljeno:

Večita dilema na našim prostorima jeste ko treba da plati prilikom prvog izlaska, da li iznos računa treba da se podeli ili je muškarac taj koji treba da "odreši kesu". Jednog Srbina je uprava ta tema navela da se zapita - Ko bi trebalo da plati na prvom dejtu?

Iako je kod nas uvaženo pravilo da bi muškarac trebalo da ispadne kavaljer i plati račun pogotovo priikom prvog izlaska, ovoga puta situacija je ta koja je promenila mišljenje mnogima i izazvala lavinu komentara na društveno mreži Redit.

Prenosimo objavu u celosti:

"Pišem ovaj post inspirisan situacijom na dejtu koju su (veoma drugačije) opisali drugarica moje devojke i moj kolega koje smo pokušali (više - bili prinuđeni, pogotovo ja) da spojimo. Naime, skoro me je devojka posle mog posla sačekala u gradu, ja sam tamo došao sa mojim kolegom koji je tog dana slučajno išao u istom pravcu. Tu se našla i njena drugarica, njih dve su pre toga sedele na kafi. I drugarica snimi ovog mog kolegu, pa kasnije krene ono tipično moderno provodadžisanje koje ja slabo podnosim - znate ono ona pita moju devojku da ona pita mene da ja proverim da li je kolega slobodan, pa kad sam ja proverio i ovaj je rekao da jeste onda mu ona poručuje da je on doda na društvenim mrežama ako hoće pa da njih dvoje izađu na piće.

Ništa, kolega iako je na prvu rekao da nije preterano zainteresovan, ipak je odigrao po JUS-u i sve gore navedeno se nekako izdesi i na kraju oni izađu na dejt - međutim tu nastane situacija. Na kraju dejta koji je po oboma do tog trenutka ispao ok, kad je trebalo da se plati račun moj kolega kaže kao ti si htela da se nađemo, red je da ti platiš a ja ću sledećeg puta (po njemu hteo je da napravi mini-foru i 'obezbedi' drugi sastanak). Ova mu hladno odgovori ja mislim da bi ovde ti trebalo da si muško. Ovaj se malo iznervira i na to joj kaže, ne boj se, u 21. veku vaše pare ne vrede manje od naših. I tu krene prepucavanje, da ne idem u detalje jer je ispalo malo ružno.

Ljubav
foto: Profimedia

Devojka je na kraju u kafiću pred svima bacila pare na pod i izašla, a ovaj je platio račun od svojih pa ju je onda jurio da je stigne i bacio joj te pare ispred nogu na ulici i okrenuo se. Naravno, devojka i pogotovo ja, smo ispali grbavi, evo njih dve su celo veče pričale o tome kako smo mi muškarci neosetljiva stoka, te ona se sredila za debila, te žene izdvajaju velike pare na šminku i kozmetiku a mi to ne cenimo (čekajte, zar se beše ne šminkate zbog sebe?). Interesuje me vaše mišljenje, ko generalno treba da plati na prvom sastanku - jel se tu još uvek držimo tradicionalnih vrednosti i šta mislite ko je trebalo da plati u ovoj konkretnoj situaciji?"

Nakon toga usledili su najrazličitiji komentari, podeljeni, oštri, ali i oni šaljivog karaktera:

Valja pomenuti da nije pristojno ni kad neko prvi kaže "ti plaćaš". Obično se zna na koga je red da plati, ali je pristojno da se obe osobe potegnu za novčanik da ponude. Mislim da su se oboje ovde pokazali kao sitničavi i nepristojni.

Vrlo nevešto odigrano. Mesto da ja samo platio za oboje uz neku opasku ,,Ma ti ćeš sledeći put" i ćao đaci. Tako bi ispoštovao i naš kulturni obrazac i nagovestio sledeći sastanak.

Što se tiče ove konkretne situacije, oboje su delimično krivi. Ako su se baš skapirali pre toga i ako je ona razumela njegov smisao za humor, pa je bilo očigledno da se šali, onda i nekako ajde, al to "aj ti časti sad".

Dok sam izlazio, nije imalo šanse da žensko plati pored mene. To sam doživljavao kao poniženje. Al sad su druga vremena očigledno, i više se gleda na novac.

Skandinavci su zakon po tom pitanju, svako plaća svoje i ćao.

Po bontonu, onaj ko je zvao na okupljanje ili sastanak plaća. Međutim, mislim da je najpoštenija opcija da svako plati svoje ukoliko se ljudi ne poznaju, kasnije mogu i čašćavanja, ture i "dođem ti".

A šta vi mislite, ko treba da plati na prvom sastanku?

01:50

DA LI JE PLAĆANJE TELEFONOM BEZBEDNO!? Stručnjak objašnjava koje su opasnosti kupovine na interetu

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.