KOD NAS JE NAJČEŠĆE, ALI KORISTE GA HRVATI I CRNOGORCI: Ovo srpsko ime ima jako tužnu simboliku
Tužan dečak, Foto: Profimedia

KO BI REKAO?

KOD NAS JE NAJČEŠĆE, ALI KORISTE GA HRVATI I CRNOGORCI: Ovo srpsko ime ima jako tužnu simboliku

Ono se smatra izvornim, čisto srpskim imenom

Objavljeno: 13:05h

Poslednjih godina, čini se, roditelji se sve češće odlučuju da svojoj deci daju stara srpska imena, umesto modernih i neobičnih, što je jedno vreme bilo u modi.

Tradicionalna imena često se daju kako bi se očuvala uspomena na pretke, a vremenom su se zaboravila značenja koja su se vezivala za određena imena. Primer takvog starog, a i danas popularnog imena jeste ime – Nenad.

Ono se smatra izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, kao i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Smatra se da ime vodi poreklo od negacije glagola „nadati“ ili „očekivati“. Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet „nenadano“, „iznenada“, tj. kojima se roditelji nisu nadali. Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.

Neki etnolozi tvrde i da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola „želeti“ i da praktično znači – neželjeno dete, mada mnogi nisu saglasni sa ovakvim mišljenjem.

Ono što je dodatno interesantno jeste da ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od retkih muških imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

Bonus video

02:02

KAKO DOĐU RODE, TAKO SE RAĐAJU DECA Hit objašnjenje domaćina iz čačanskog sela TEK JE IZNENAĐENJE KAKVA SU IMENA DALI PTICAMA

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media