SRBIJU JE DANAS POGODILA PRLJAVA KIŠA IZ SAHARE: Naš poznati meterolog otkrio ima li razloga za brigu
Kiša iz Sahare, Foto: Stefan Stojanović, Profimedia

DA LI JE PADALO KOD VAS?

SRBIJU JE DANAS POGODILA PRLJAVA KIŠA IZ SAHARE: Naš poznati meterolog otkrio ima li razloga za brigu

Republički hidrometeorološki zavod Srbije takođe je najavio pojavu slabe kiše u Banatu i Pomoravlju u naredna dva sata

Objavljeno:

Ovog jutra u Srbiji i u Beogradu osvanulo je oblačno, ali i relativno toplo, a u delovima zemlje osim slabe kiše, prisutan je i pesak iz Sahare.

U toku prethodne večeri, severozapadne predele Srbije zahvatila je oblačnost sa slabom kišom i ovaj sistem tokom noći premeštao se preko severa Srbije i Beograda i takođe i ovim predelima donosio slabu kišu. Ovog jutra ona pada samo još u Beogradu i na severoistoku Srbije.

Nad Srbijom preovladava i izraženo jugozapadno visinsko strujanje, koje osim što sa severa Afrike donosi toplu vazdušnu masu, do našeg područja donosi i čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Nije reč o velikoj količini peska, ali o dovoljnoj da slaba kiša koja ovog jutra pada sadrži te čestice, a što će biti vidljivo nakon prestanka padavina i to uglavnom na vozilima.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije takođe je najavio pojavu slabe kiše u Banatu i Pomoravlju u naredna dva sata.

Meteorolog o tome da li ima razloga za brigu

Stručnjaci su za Kurir govorili o ovoj pojavi, te objasnili da je u pitanju prirodan fenomen, kao i da nema razloga za brigu.

- Snažno jugo-zapadno strujanje vetra je pokupilo pesak iz Sahare sa severa Afrike, taj pesak je otišao visoko gore u atmosferu, prešao Mediteran i vazduh je postao bogat vodenom parom. Stvorili su se oblaci i padala je kiša koja sadrđži čestice tog peska - objasnio je tada meteorolog Đorđe Đurić za Kurir i dodao da nema razloga za brigu:

- To je potpuno prirodna pojva, nije u pitanju nikakvo zagađenje niti radioaktivne čestice i nema razloga za strah. Čak se i zimi može desiti da pada žućkast sneg. Imali smo sličnu pojavu u martu koja je tada bila opasnija, jer je vetar pored peska iz Kazahstana doneo i veliko zagađenje iz industrijskih posrojenja sa juga Rusije.

U ostalim predelima Srbije potpuno je suvo, a danas će u svim predelima biti promenljivo oblačno i toplo, uz pojačan jugozapadni vetar.

Ovog jutra najtoplije je u Beogradu sa 13°C, a maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 18 do 23°C, u Beogradu oko 20°C.

Znatno jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom zahvatiće Srbiju u noći ka subotu i to prvo severne, a do subote ujutro i ostale predele. Kako će vetar biti u skretanju na severapadni, ne očekuje se pesak iz Sahare, jer će severozaapdno strujanje pročistiti atmosferu od peska nad našim područjem.

Bonus video

03:09

EVO KADA VAM JAKNE VIŠE NEĆE TREBATI! Nedeljko Todorović do detalja otkrio kakva nas VREMENSKA PROGNOZA OČEKUJE U FEBRUARU

(Espreso/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.