PRISUSTVO OVOG DRVETA U SRBIJI JE MISTERIJA: Staro je PET VEKOVA, a meštani veruju u jednu priču (VIDEO)
Bor, Foto: Printscreen/Youtube/ZoomUe

PRESTARO

PRISUSTVO OVOG DRVETA U SRBIJI JE MISTERIJA: Staro je PET VEKOVA, a meštani veruju u jednu priču (VIDEO)

Ovo drvo interesantno je turistima

Objavljeno:

Bor za koji je procenjeno da je star više od pet vekova godinama unazad je zaštitni znak prijepoljskog sela Kamena gora. U ovom pograničnom području upravo u njegovoj atraktivnosti vide mogućeg pokretača turističke privrede ovog kraja, prenosi ZoomUe.

Izuzev oštećene kore usled udara groma i dve polomljene grane zbog prošlogodišnjeg snega, ovaj bor nije pretrepeo neka veća oštećenja. Njegovo prisustvo i trajanje na osamljenom mestu, na visini od 1.400 metara, za meštane je misterija, što doprinosi njegovoj mistici i gledanju na njega kao na sveto mesto.

- Postoji priča da su meštani koji su ovde živeli pre nas napravili zapis o tome zašto su se odselili iz ovog kraja i to svrdlom ugradili u ovaj bor. Pre nas su ovde živeli Popovići, Tomaševići i Todorovići, a svi su se odselili u užički i čačanski kraj, neki i u susednu Crnu Goru - kaže Živko Kijanović iz ovog sela.

I pored svoje starosti ovo drvo ne samo da opstaje, već uspeva da živi u simbiozi sa jednim srodnikom, koji je u poređenju sa njim praktično omladinac.

- Na njemu ima smrča koja je stara više od 70 godina, a nema ni metar visine. Prosto, kada priđete ovom boru, osećate neku posebnu energiju koja zrači iz njega - dodaje on.

S obzirom na to da je bor postao interesantan turistima, Beograđanin Jugoslav Kijanović, koji se vratio da provede penzionerske dane na svojoj dedovini, u tome vidi jedinu šansu za opstanak sela.

- Potencijal svakako postoji, al problem je u tome što je mesto malo zabito. Ova granica prema Crnoj Gori meandrira, a do susedne države ima manje od kilometra. Uslovi postoje, a ovo je siromašan kraj i verovatno ni nema druge opcije. Ostalo je malo ljudi, koji gaje nešto stoke i to je to - kaže Jugoslav Kijanović.

Upravo činjenica da je u ovom selu sve manje stanovnika u drugi plan stavlja neka druga važna pitanja po razvoj turizma, a to su nedostatak dobrog asfaltnog puta i manjak smeštajnih kapaciteta.

- Ovdašnji ljudi su nekako skeptični, pa imamo slučaj da je ovde jedan kafić napravila žena koja je došla iz Beograda. Mi smo imali neke svoje šanse pre oko 15 godina i nismo ih iskoristili, bilo je tu onih standardnih srpskih priča i zavisti među komšijama, tako da nam je sada jedina opcija da dođe neko sa novcem i da on preuzme sve u svoje ruke - zaključuje Živko Kijanović.

U Kamenoj gori se nadaju da će drvo zahvaljujući kojem se čulo za ovo selo ući u proces zaštite od strane države i time osigurati svoj opstanak u narednim godinama.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.