STIŽE OLUJA U SRBIJU: Nevreme i grmljavina će pogoditi OVE DELOVE ZEMLJE
Sneg u Kruševcu, Foto: Espreso

vreme narednih dana

STIŽE OLUJA U SRBIJU: Nevreme i grmljavina će pogoditi OVE DELOVE ZEMLJE

Poseban oprez preproručuje se zbog veoma jakog severozadnog vetra, povremeno sa olujnim udarima i preko 75 kilometara na čas

Objavljeno: 20:53h

Širom Srbije ovog poslepodneva ima jačeg razvoja oblačnosti sa pljuskovima kiše, snega i krupe, a do kraja dana ponegde se očekuje i grmljavina. Srbija se danas nalazi između dva veoma izražena sistema. Sa istoka je vazdušni pritisak nizak, sa zapada visok, pa je gradijent vazdušnog pritiska veoma izražen i vreme je vrlo vetrovito.

Sa severa i dalje u sklopu snažnog severozapadnog strujanja stiže vrlo hladna vazdušna masa. Trenutne temperature kreću se od 3 do 9 stepeni, u Beogradu je 8, a ove temperatue su i za osam stepeni niže od proseka za kraj marta. U Srbiji će do kraja dana biti promenljivo oblačno sa pljuskovima kiše, susnežice, krupe i snega. Ponegde se očekuje i grmljavina.

Kiša
Kišafoto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

Nešto pre 17 sati na području zapadnog Srema i na jugu Banata zabeležen je pljusak kiše, snega i krupe, praćen grmljavinom, a ovaj grmljavinski sistem kreće se ka jugoistoku. Atmsfera je danas veoma nestabilna, pa se dešavaju burniji atmosferski procesi, uobičajeni za letnji deo godine. Temperatura u višim slojevima atmosfera je veoma niska.

Grmljavina sa snegom veoma je retka pojava, ali uobičajena pri aktulenoj sinoptočkoj situaciji. I na širem području Beograda do kraja dana očekuju se lokalni pljuskovi krupe i snega, a danas je u više navrata u Beogradu i u mnogim drugim predelima Srbije bilo pljuskova snega i krupe.

Sneg
Snegfoto: Espreso

Poseban oprez preproručuje se zbog veoma jakog severozadnog vetra, povremeno sa olujnim udarima i preko 75 kilometara na čas. Jak i olujni vetar podiže prašinu i zemljište sa oranica, pa je na putevima duž njih vidljivost smanjena, na pojedinim deonicama i na manje od 10 metara.

Nažalost, danas je već došlo do stravičnog lančanog sudara kod Subotice, a glavni krivac je olujni vetar koji podiže prašinu, pa vožnju treba prilagoditi vremenskim uslovima i na prvom mestu preporučuje se smanjena brzina kretanja.

Dobra vest je da večeras sledi stabilizacija vremena i slabljenja vetra, a loša vest da će noć biti veoma hladna i da se u sredu ujutro u mnogim predelima Srbije očekuje mraz. Usled očekivane pojave mraza, treba primeniti adekvatne mere zaštite kod poljoprivrednih i ratarskih kultura, naročito kod procvetalog voća, a koje je najosetljivije.

Već od sutra toplije, a proleće nam se vraća u četvrtak i petak. Već za vikend nove padavine, a od nedelje i ponedeljka i novo zahlađenje.

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.