STARU BROJANICU SVI TREBA DA ODNESU NA JEDNO MESTO: Više nikada je nećete BACATI
Brojanica, Foto: Dragana Udovičić

pravnilno je

STARU BROJANICU SVI TREBA DA ODNESU NA JEDNO MESTO: Više nikada je nećete BACATI

Ako ste čuvali svoje stare brojanice, sada znate šta vam je sa njima činiti

Objavljeno:

Vernici koji nose brojanice često ne znaju šta da rade sa njima kada ostare ili puknu, pa ih čuvaju jer smatraju da je greh baciti ih.

Ako ste čuvali svoje stare brojanice, sada ćete znati šta vam je sa njima činiti.

Molitva pomoću brojanica jedan je od najstarijih načina molitve, koji su naročito negovali pravoslavni monasi. Same brojanice imaju simbolički karakter.

Brojanica, Crkva, Crveni konac
foto: Printscreen

Obično su crne boje i time nas upućuju da vodimo trezven i ozbiljan život u neprestanom pokajanju. Brojanice su ispletene od čiste ovčije vune, što nas podseća da smo mi slovesne ovce Dobrog Pastira Gospoda Hrista koji je sam kao Jaganjac Gospodnji postradao za nas i izbavio nas od večne smrti.

A niko ne zna da se stare brojanice zapravo donose u crkvu. Kako su crkvenjaci rekli, stari končani delovi se posle nekog vremena spaljuju, a krstići se čuvaju i recikliraju, i nikad se ne bacaju.

Na kojoj ruci se nosi brojanica

Brojanica se nosi na levoj ruci, i to iz praktičnih razloga. Naime, dok se krstimo prilikom molitve, lakše je da se ona drži u levoj ruci. Naravno, nikakav problem nije da se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje. Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

Male brojanice obično imaju 33 čvorića. Postoje i veće brojanice od po 50, 100 ili 300 čvorića. Po jednom starom predanju, bio je jedan monah koji je želeo da načini vunenu brojanicu da bi odbrojavao svoje molitve, ali đavo mu je stalno razvezivao čvoriće koje bi ispleo.

Jednom mu se javio anđeo i naučio ga da plete čvorić koji se sastoji od sedam upletenih krstova. To je jedan od najkomplikovanijih čvorova na svetu. Ovakvu brojanicu đavo nije mogao da rasplete.

(Espreso/Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.