EVO ZAŠTO NIKAKO HLEB NE SMETE DA SEČETE NEDELJOM: Staro VEROVANJE je JASNO
Hleb, Foto: Profimedia

Verovanja

EVO ZAŠTO NIKAKO HLEB NE SMETE DA SEČETE NEDELJOM: Staro VEROVANJE je JASNO

Sujeverja kod Srba idu do krajnjih granica, pa ih ima pregršt u vezi sa hlebom

Objavljeno:

Sprska tradicionalna verovanja prepuna su sujeverja koja mogu biti vezana za bilo koji deo segment života.

Uglavnom sujeverja koja imaju veze sa hranom, najviše se tiču hleba. Zato, neki ljudi ne vole da seku hleb nedeljom nožem (ili da peru nož za hleb nedeljom), a drugi veruju da ako sečeš oba kraja hleba, to će "osloboditi đavola da leti po kući", a prema evropskom sujeverju, hleb ne bi trebalo da bude spušten na sto, već da stoji uspravno jer u suprotnom donosi peh.

Jedno od neobičnijih verovanja je da ćete biti bogatiji ako pojedete sve mrvice sa stola, ali ovo nije jedino verovanje u vezi sa namirnicom koju svakodnevno konzumiramo.

Hleb
Hlebfoto: Profimedia

Veruje se da mlade devojke treba da jedu okrajak hleba, jer će im to doneti miran život i svekrva će ih neizmerno voleti.

Za stolom nikako ne treba pevati. Ako muško peva, oženiće se ludom devojkom, a isto važi i za žene, pa će ih sudbina spojiti sa ludim čovekom.

Hleb
Hlebfoto: Profimedia

Svađa se može naslutiti ako se ruke pri rukovanju četiri osobe ukrste, a voda se posipa za nekim ko je krenuo da obavi važan i težak posao.

Posebni običaji vladaju za slavu, kako u vezi sa hranom tako i u vezi sa poklonima - a sve što treba i ne treba da uradite tokom slave vrlo je jasno definisano srpskom tradicijom.

(Espreso/ Nportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.