SUTRA OBELEŽAVAMO MATIJEVDAN: Svaki VERNIK mora da ISPOŠTUJE 1 OBIČAJ
Sveti apostol Matej, Foto: Printscreen

praznik

SUTRA OBELEŽAVAMO MATIJEVDAN: Svaki VERNIK mora da ISPOŠTUJE 1 OBIČAJ

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Matijevdan, slavu posvećenu Mateju Jevanđelisti

Objavljeno:

U crkvenom kalendaru ovaj praznik obeležen je crnim slovom, ipak vernici sa posebnom pažnjom praznuju Svetog apostola Mateja.

Prema predanju ovaj apostol nije jeo meso, već se hranio voćem, žitaricma i povrćem. Postoji staro verovanje da na ovaj dan treba isplatiti sve dugove i poreze - sve što ste ikome dužni treba da bude vraćeno.

Apostoli
Apostolifoto: Pravoslavnikalendar.iz.rs

To je inače i poželjno s obzirom da se upravo dan pre počinje sa Božićnim postom. Dobar duhovni start započnite izmirenjem dugova.

Na ovaj praznik se praktikuju razni običaji, ali najvažniji su molitva i čitanje jevanđelja po Matiji. Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa, a neke porodice u Srbiji proslavljaju Matijevdan kao krsnu slavu. Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Sveti Matija je bio poreznik, a život mu se potpuno promenio kada je počeo da sledi Isusa Hrista i postao jedan od 12 apostola. Napisao je jevanđelje u Svetom Pismu, pa se naziva i jevanđelist. Propovedao je hrišćanstvo, isceljivao bolesne i kako navode mnogi spisi, činio razna čuda.

Običaji kažu da danas izgovorite ovu molitvu i sve će vam krenuti na bolje:

Moliti se
Moliti sefoto: Profimedia

"Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim."

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.