OGLASIO SE VLADIKA GRIGORIJE: Rekao je VAŽNU stvar o BOŽIĆNOM POSTU, ovo svaki PRAVOSLAVAC treba da ZNA! (VIDEO)
Vladika Grigorije, Foto: Printscreen/Youtube

VLADIKA GRIGORIJE O POSTU

OGLASIO SE VLADIKA GRIGORIJE: Rekao je VAŽNU stvar o BOŽIĆNOM POSTU, ovo svaki PRAVOSLAVAC treba da ZNA! (VIDEO)

Evo šta je vladika Grigorije rekao o Božićnom postu

Objavljeno:

Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cele Nemačke, jedan je od retkih koji vernicima pristupa na savremen način i obraća im se putem društvenih mreža, gde najveći broj ljudi može da ga čuje, posebno među mladima kojima je internet osnovno sredstvo informisanja, ali i usvajanja novih znanja.

Vladika neretko odgovara na brojne nedoumice i važna pitanja kada je reč o navikama, praksi i običajima vezanim za pravoslavlje.

S obzirom na to da je danas počeo Veliki božićni post, vladika se osvrnuo na to šta zapravo znači post i šta bi trebalo da obuhvata.

"Telesni post, post shvaćen kao asketska disciplina, nije jedini vid posta; post čine i druge, usudiću se da kažem, pretežnije stvari: to su na prvom mestu dela milosrđa i smirenje, a to znači: stalna borba protiv gordosti u nama i nepokolebljiva volja i strijemljenje da na svaku upućenu nam reč i delo mržnje, kada je to moguće, uzvratimo ljubavlju. Ovakav bi se post trebalo neprestano držati.", napisao je vladika Grigorije na svom Instagram profilu.

Podsetimo, Božićni post počeo je danas i trajaće sve do Božića.

U postu se treba pokajati, ispovedati, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Ne treba telo mučiti postom ako ćemo biti besni, ako ćemo se svađati i želeti zlo bližnjem svom. U postu treba opraštati i nastupati čista srca, pripovedaju sveštenici

Pričest
Pričestfoto: RINA

Strogo se posti na vodi samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstroži post je na Badnji dan kada su pravi vernici toga dana sve do večere samo na vodi.

Pored posnih pravila koja je odredila Crkva, moguće je i da sveštenik verniku ublaži post, posebno u slaučajevima starosti, bolesti, kod dece, trudnica…

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.