BIOLOG KOJI JE PRONAŠAO BUBU ĐOKOVIĆ ZA ESPRESO: Otkrio nam je sve do DETALJA, kakva priča! (FOTO)
Naučnik i Đoković, Foto: https://www.bio.bg.ac.rs/, Instagram / insects.veson, Profimedia

GENIJALNO!

BIOLOG KOJI JE PRONAŠAO BUBU ĐOKOVIĆ ZA ESPRESO: Otkrio nam je sve do DETALJA, kakva priča! (FOTO)

Naveo je i kada su ih prvi put videli i po čemu su specifični ovi insekti

Objavljeno:

Biolog i istraživač Nikola Vesović zajedno sa saradnicima otkrio je novu vrstu retkih insekata u zapadnoj Srbiji.

A kako kaže za portal Espreso, prilgođavanjem i sposobnošću prilagođavanja u nepovoljnim i teškim uslovima vodili su se dok su preživljavali na terenu, a to je jednako važno i za sport.

Novootkrivenu vrstu su odlučili da nazovu po jednom od najboljih igrača u istoriji tenisa.

Đoković je istrajao u različitim situacijama, kao što i ovi insekti opstaju, skriveni u tami. Otuda ideja da ove sitne, svetlo narandžaste insekte bez očiju nazovemo po našem najboljem teniseru. Imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa i žive u usko ograničenom prostoru.

Naveo je i kada su ih prvi put videli i po čemu su specifični ovi insekti.

Uočili smo ih pre nekoliko godina u Siminoj jami, u selu Gornje Košlje na planini Povlen u okolini Ljubovije u zapadnoj Srbiji. U pitanju je insekt koji pripada porodici trčukalja, podzemni pećinski trčuljak. Specifični su po tome što naseljavaju jednu jamu u zapadnoj Srbiji, dodaje Nikola, jedan od istraživača koji su otkrili ovu vrstu.

Vesović je istakao da oko naziva u grupi nije bilo dileme.

Shvatili smo da su ovi sitni insekti poput srpskog sportiste - borbeni, istrajni i sposobni da izdrže u surovim i teškim uslovima. I Novakova sposobnost i duh da ostane u svetskom vrhu tenisa je fascinantna. A između ostalog, njegova igra obeležila je moje odrastanje i studiranje.

Insekti duvalius djokovici pripadaju rodu duvalijusiz porodice trčuljaka. Kako žive bez svetlosti, ovi insekti nemaju oči, ali su im druga čula odlično razvijena.

U pitanju je sitna, potpuno slepa i depigmentisana vrsta insekata sa dugačkim nogama i antenama.

Ona je jako hitra i grabljiva, a hrani se drugim sitnim životinjama koje naseljavaju navedenu jamu, piše u saopštenju Biološkog fakulteta.

Vesović je pre nekoliko godina sa kolegama sakupio primerke ovih insekata.

Za opis vrste potrebno je da imate primerak mužjaka. Mi smo, srećom, pronašli primerak i upoređujući genitalne strukture koje se ne menjaju u okviru iste vrste, početkom ove godine uvideli smo da je u pitanju potpuno drugačija vrsta i nešto novo u nauci. Laici ne bi uočili razlike, koje su na površini neprimetne, ali ih naučnici itekako uočavaju, pojašnjava ovaj biolog.

Bitno je da smo obelodanili i da oni uslovno rečeno žive, jer se o njima jako malo zna iako nisu jedina vrsta roda duvalis koja živi u Srbiji.

„Voleo bih da se zaštiti njihovo stanište", dodaje.

Nakon što je vest objavljena u medijima i na društvenim mrežama, oglasio se i Novak Đoković na svom Instagram profilu. Podelio je fotografiju insekta i nije krio oduševljenje.

Buba Nole
foto: Printscreen/Instagram/DjokerNole

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.