DANAS JE JEDAN OD NAJPOUČNIJIH SVETACA: Ono što je on bio svako bi trebalo da zna!
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić

vernici

DANAS JE JEDAN OD NAJPOUČNIJIH SVETACA: Ono što je on bio svako bi trebalo da zna!

Prema predanju Sveti prorok Jona bio je bačen u more, nakon čega je završio u utrobi kita

Objavljeno:

U životopisu Svetog proroka Jone se navodi da je bio sin udovice u Sarepti Sidonskoj, koga je prorok Ilija vaskrsao iz mrtvih. Sveti sveštenomučenik Foka je svojim primerom i božanskim rečima preobratio u pravu veru mnoge idolopoklonike.

Prema predanju Sveti prorok Jona bio je bačen u more, nakon čega je završio u utrobi kita.

Svojim tridnevnim prebivanjem u utrobi kita sv. Jona predobražavao je tridnevno prebivanje Hrista u grobu, a njegovo spasenje iz utrobe kita – vaskrsenje Gospoda iz mrtvih.

Sveti sveštenomučenik Foka episkop Sinopski se od mladosti podvizavao u svim hrišćanskim dobrodeteljima. Kao episkop u svome mestu rođenja, u gradu Sinopu, na obali Crnoga Mora, primerom i rečima božanskim utvrdio pravoverne u veri, i obratio u veru pravu mnoge idolopoklonike.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Okamenjeni neznabošci behu ispunjeni gnevom na Foku svetoga. I Gospod predoči Foki mučeničku končinu kroz jednu viziju. Na ime: vide Foka goluba svetla kako sleti s neba noseći u ustima svojim krasan venac od cveća, i kako spusti venac na glavu njegovu. I ču Foka glas od goluba: „čaša tvoja napuni se, i treba da je ispiješ!" Iz te vizije saznade ugodnik Božji, da mu treba uskoro za Hrista postradati. I ne ustraši se, nego s blagodarnošću Bogu pripremaše se za muke. Uskoro posle toga neki knez Afrikan uze Foku na istjazanje, naloži na njega ljute muke; sve mu telo isprebija i izranjavi, pa posle tamnovanja baci ga u ključalu vodu, u kojoj ovaj hrabri Hristov vojnik skonča zemni život i preseli se u radost Gospoda svoga. Postrada u vreme cara Trajana.

Tropar (glas 4):

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Foka: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.