SVAKA TRUDNICA MORA DA ZNA OVU MOLITVU: Veruje se da OVE REČI treba stalno IZGOVARATI
ilustracija, Foto: Profimedia

pravoslavna verovanja

SVAKA TRUDNICA MORA DA ZNA OVU MOLITVU: Veruje se da OVE REČI treba stalno IZGOVARATI

U narodu postoje mnoga verovanja i običaji u vezi sa trudnoćom

Objavljeno: 17:14h

Najčešće kada je žena pred porođajem, bude pošteđena teških kućnih poslova, ali se često i događalo da mnoge porođaj iznenadi baš kada su na poslu ili na putu za posao, pa se tako porode na njivi, u šumi, na livadi, u zaprezi.

U narodu postoje mnoga verovanja i običaji u vezi sa trudnoćom.

Neki od tih su šta žena sme, a šta ne sme raditi za vreme trudnoće, da bi joj dete ostalo zdravo i čitavo. Evo kako da pročitate znake u trudnoći:

Tako se veruje da ukoliko se desi trudnici da joj dete zaplače u stomaku, to sluti na smrt majke ili na nesreću na onoj zemlji ili mestu gde će se poroditi. Ako trudnica krije svoju trudnoću, dete će joj biti gluvo ili nemo.

Ako se omakne trudnici da nešto ukrade, pa se tada uhvati ili počeša za neki deo tela, na tom istom delu tela dete će joj biti obeleženo mladežom ili crvenom flekom, koja će imati oblik ukradene stvari.

Fetus, Trudnoća
foto: Profimedia

Ako trudnica nešto od nekoga potraži, a ovaj to odbije, taj dovodi sebe u opasnost da mu izađe čmičak na oku ili da mu miševi pojedu odeću, a trudnica zbog toga može da izgubi plod.

Trudnicu uvek treba ponuditi jelom, jer ako je ona željna nekog jela, a stidi se da ga sama potraži, može da izgubi plod.

Trudnica nikako ne sme gledati u požar, jer će joj dete dobiti ospe po licu. Ne sme jesti paljeno meso na vatri da joj se dete ne bi pržilo na mukama.

Trudnica ne sme nikako da gleda krv ili klanje stoke i živine, jer će joj dete imati crvene fleke po licu i hrkaće dok spava.

Ne sme jesti zečetinu, jer će joj dete imati zečije oči. Ne sme jesti noge od stoke, jer će dete boleti noge i zglobovi.

Ne sme tući mačku i pseto, jer će joj dete maukati i lajati.

Trudnica ne sme gledati u mrtvaca, niti ići na sahrane i daće, jer će joj dete postati žuto u licu. Takođe, trudnica ne sme jesti ribu, jer će joj dete imati pege po licu i dugo neće progovoriti.

Trudnica, Trudnoća
foto: Printscreen/Instagram/jaiden.ashlea

Ako trudnica ostavi nedopletenu iglu, imaće težak porođaj. Pred njom se ne sme spominjati zmija, niti ona sme pogledati u zmiju, jer će joj dete biti rošavo ili pegavo.

Trudnica nikako ne bi smela da noću izlazi sama, da ne bi nagazila na “čini”.

Ne sme se podsmevati sakatom, gluvom, mucavom i slično, jer i sama može roditi takvo dete.

Trudnica nikako ne sme da celiva krst, jer se veruje da će joj dete bolovati od padavice.

MOLITVA ŽENE U VREME TRUDNOĆE

O, Preslavna Majko Božja, pomiluj me, sluškinju Tvoju, dođi mi u pomoć u vreme mojih bolesti i opasnosti s kojom rađaju čeda sve jadne kćeri Evine.

Seti se, o blagoslovena među ženama, s kakvom radošću i ljubavlju si išla žurno u Gornju Zemlju da posetiš Svoju rođaku Jelisavetu za vreme njene trudnoće i kakav čudesan utisak je ostavila Tvoja blagodatna poseta i na majku i dete u utrobi njenoj.

I iz neiscrpnog blagosrđa Svoga daruj i meni, najponiženijoj sluškinji Tvojoj, da srećno završim trudnoću; daruj mi blagodat da se dete koje sad miruje pod mojim srcem, čim oživi, s radosnim razigranjem, slično svetom mladencu Jovanu, poklanja božanstvenom Gospodu Spasitelju, koji se iz ljubavi prema nama grešnima, nije uzgnušao da i sam postane dete. Neizreciva radost koja je ispunila Tvoje devstveno srce pri pogledu na Tvog novorođenog Sina i Gospoda, neka ublaži muku koja mi predstoji usled bolesti rađanja.

Život mira, moj Spasitelj, koga si Ti rodila, neka me spase od smrti, koja preseca život mnogih majki u trenutku porođaja i neka ubroji plod moje utrobe među svoje izabranike.

Usliši, Presveta Carice Nebeska, smirenu molbu moju i uzmi mene, jadnu grešnicu, u Svoje okrilje, okom Tvoje blagodati; ne postidi moje uzdanje u Tvoje veliko milosrđe i oseni me. Pomoćnice Hrišćana, isceliteljko bolesti, udostoj i mene da osetim na sebi da si Ti majka milosrđa i da uvek proslavljam Tvoju blagodat, koja nikad nije odbacila molitve jadnih i koja je izbavljala sve koji su Te prizivali u vreme tuge i bolesti. Amin.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za
02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media