ALARM, BIBER SPREJ ILI ELEKTROŠOKER? Proverili smo koliko koštaju stvari za samoodbranu u slučaju napada na ulici
Ilustracija, Foto: Društvene mreže

istražili smo

ALARM, BIBER SPREJ ILI ELEKTROŠOKER? Proverili smo koliko koštaju stvari za samoodbranu u slučaju napada na ulici

Biber sprejevi su najdelotvorniji sprej za samoodbranu na prirodnoj bazi, tu je i elektrošoker, ali i lični alarm

Objavljeno:

Kako je ponovo pušten na slobodu serijski silovatelj Igor Milošević (44) žene i devojke su u strahu. Plaše se za svoju sigurnost i za to kako bi se odbranile kada bi im neki nasilnik prišao.

Silovatelj je, inače, višestruki povratnik. Dva puta je osuđivan zbog silovanja. Prvi put 1992, kada je za samo tri dana napao devet žena, od kojih je četiri silovao, a iz zatvora je izašao 2001. Tada, samo mesec dana po izlasku na slobodu silovao je još jednu, dve žene je napao i počinio osam razbojništava. Osuđen je zbog toga na šest godina.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram/Serbialive_beograd_rezerva

Kako su ranije beogradski mediji pisali Igor M. je napadao i kao dečak. On je poslednji put uhapšen 2007. zbog sumnje da je uz pretnje nožem silovao radnicu butika u Ulici Maksima Gorkog, 20 dana nakon što je izašao iz zatvora. Kad je imao 14 godina, Milošević je za tri dana napao devet devojaka, od kojih je pet uspelo da se odbrani.

Nežniji pol je ova vest jako zabrinula i u stahu su kad god krenu negde. Ženama kao slabijem polu je teško da se odbrane od nasilnih muškaraca, osim ako nisu obučene ili se bave nekim od borilačkih sportova. Čak i tada je neprijatno i užasno braniti se od manijaka.

Iz tog razloga istraživali smo koja sredstva za samoodbranu je dozvoljeno posedovati.

Da li je dozvoljeno posedovanje i nošenje sredstava za samoodbranu u vidu mini sprejeva suzavca i mini elektrošokova, pitanje je koje građani Srbije najčešće postavljaju kada se nađu u neprijatnoj situaciji ili žele da je preduprede i zaštite se od potencijalnih napadača.

Portal Espreso istraživao je na koji način možemo sve da se odbranimo od napadača na ulicama, u zgradama, garažama i drugim objektima gde se najčešće možemo naći u ulozi žrtve, a da za to ne odemo u zatvor i krivično odgovaramo.

1 / 3 Foto: Espreso

Na sajtu Ministrastva unutrašnjih poslova pronašli smo podatak da gasni sprej, kao i uređaji za izazivanje elektrošokova, shodno Zakonu o oružju i municiji, spadaju u kategoriju D i predstavljaju oružje za ličnu bezbednost i u tu svrhu se mogu upotrebiti.

"Članom 26. Zakona o oružju i municiji punoletna lica mogu nositi gasne sprejeve i uređaje za izazivanje elektrošokera. Istim članom propisano je da maloletna lica starija od 16 godina mogu nositi gasni sprej", stoji u saopštenju MUP-a.

S druge strane proverili smo i šta se to kod nas najčešće kupuje za samoodbranu i otkrili da pre svega žene najviše uzimaju biber sprej, lični alarm i elektrošoker, ali i teleskopsku palicu na razvlačenje, koja je takođe na lisiti legalnih sredstava za saoodbranu.

"Među njima najprodavaniji, sa naše tačke, su biber sprejevi. Dozvoljeni su licima sa 16 i preko godina, dok elektrošoker i palica sa 18. Nažalost, sve se više i više kupuju ovakve stvari, jer narod u ovo vreme ne može sigurno da šeta ulicama. (ženska populacija pogotovo)", rekli su nam iz Militaryshop-a.

Biber sprejevi su najdelotvorniji sprejevi za samoodbranu na prirodnoj bazi. Sadrže ekstrat iz ljute paprike. Izazivaju iritaciju očiju – pečenje, svrab, suze, pa i privremeno slepilo, kao i iritaciju kože i sluznice nosa. U principu deluje dok se ne umije osoba koja je naprskana biber sprejem.

"Prednost biber sprejeva je što se mogu prskati pod različitim uglovima, veoma su precizni, smanjen efekat vetra, tj. da se pod uticajem vetra sadržaj vama vrati u lice i mogu se koristiti i u zatvorenim prostorijama, bez kontaminacije ostatka prostorije. Postoje sprejevi sa dometom od 3, 4 do čak 6m", rekli su nam iz šopa.

Što se tiče elektrošokera oni ne mogu da fizički ili psihički teže povrede napadača, već će izazvati bolove i grčenje mišića što je sasvim dovoljno da onesposobi napadača bilo da je reč o agresivnom čoveku ili životinji.

Ekipa Espresa na svojoj koži proverila je kako deluju sredstva za samoodbranu i na koji način se koriste. Podelili smo se u dve grupe, jednu su činili nasilnici, drugu žrtve, pogledajte naša iskustva, pa sami procenite koje sredstvo je najkorisnije za samoodbranu.

Iz Militaryshop-a rekli su nam da je kupovina nakon izlaska silovatelja drastično skočila, a sredstava za samoodbranu kreću se ovako:

  • Lični alarm možete koristiti kao priveske za ključeve. Cene su od 1.190 rsd do 4.590 rsd.
  • U ponudi su elektrošokeri više proizvođača proizvođača. Cene se kreću od 1.190 rsd do 7.250 rsd u zavisnosti od jačine i izgleda.

  • Biber sprejevi su najprodavaniji. Njohova cena je od 750 rsd do onih profesionalnih koji košta 9.690 rsd.ž

Pripazite na sebe i čuvajte se jer ovo je neizlečiva bolest!

Prema statističkim podacima, više od 70 odsto silovatelja su povratnici. Psihijatri napominju da je razlog bolest koju imaju i koju nije moguće izlečiti. Reakcije u mozgu silovatelja, koje izaziva uzbuđenje koje se događa prilikom silovanja, navele su mnoge zemlje, među kojima su Češka i Rusija da u pravni sistem uvedu hemijsku kastraciju.

Registrovana su najmanje četiri metoda kojima silovatelji tragaju za žrtvom. „Silovatelj lovac” kreće u potragu za žrtvom i poznaje njeno okruženje. „Silovatelj lopov” žrtvu pronalazi na određenom mestu (objektu, prolazu, poljani). Treći je „slučajni silovatelj”, koji usput iskoristi priliku da siluje žrtvu. Četvrti profil silovatelja blizak je prvom – postavlja zamku, jer zna da će žrtva doći kod njega: lekar, dadilja, stanodavac.

Žrtve serijskih silovatelja u 85 odsto slučajeva su nepoznate žene.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.