SVE JE NEIZVESNO: Domaćice KALKULIŠU da li da kupuju ili spremaju zimnicu, ŠTA JE ISPLATIVIJE?
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

kako ćete vi ove godine?

SVE JE NEIZVESNO: Domaćice KALKULIŠU da li da kupuju ili spremaju zimnicu, ŠTA JE ISPLATIVIJE?

Preko nedelje gužve nema, najveći pazar pravi se vikendom

Objavljeno:

Vreme je za pripremu zimnice, a domaćice se preračunavaju da li da je same spremaju ili kupuju i to, još na rate. Prodavci na kruševačkoj pijaci kažu da je sada malo skuplje, da se najbolje prodaje paprika, a da će se kad ona nestane kupovati ajvar.

Simfonija boja, ukusa i mirisa. Tako ovih dana izgleda i kruševačka pijaca puna voća i povrća. Preko nedelje gužve nema, najveći pazar pravi se vikendom.

Olivera Gašić iz Gornje Omašnice kaže da prodaja ide nekad malo bolje, nekad lošije, ali da uglavnom ide lepo.

"Cene su paradajz je 120 dinara, paprika od 100 do 140, karfiol je 200 dinara, krastavci 100 dinara, krompir isto 100. Za jedno 30 do 50 posto je malo skuplje, kao i cene svuda", navodi Gašićeva.

1 / 14 Foto: Printscreen/Youtube/ Melissa Mir

Građani ističu da se uglavnom smanjuje zimnica i da su se na to navikli. Količine su korigovali i zato što preko zime imaju sve na pijaci. Ipak, u ostavi preko zime mora da bude paprika, paradajz, džemovi, turšija, kupus.

"Paprika je osnov, meni bar, i paradajz. Ne mnogo. Ko nema uslova za spremanje mnogo je bolje kupiti, koliko ti treba kupiš i to je to", savetuje druga sugrađanka.

Šta se bolje prodaje

Uz sveže povrće na tezgama već sada se može naći i pripremljena zimnica.

"Za sada je paprika, a kasnije, kad nestane paprika, onda će da kupuju ajvar. Paprika ti je od 120 do 150 dinara somborka, klasik paprike. Crvena paprika na kutiju po 120. Ove ovako na krčmu 130. Bogami kiša je mnogo uništila. Prvo je bila velika suša, sad kiša, nije dobro za ništa ova kiša sad", priča Milka Majdevac iz Mrmoša.

Za teglu ajvara potrebo je dva kilograma kvalitetne, crvene paprike, ulje, šećer, vredne ruke za pečenje i prženje, znanje i strpljenje da se dvodnevni posao valjano obavi. Otuda mnogi odustaju već na početku.

"Ne pripremam, uzme ćerka preko sindikata i to otplaćujemo na rate", najbolje je rešenje za jednu meštanku.

Možda tako nije jeftinije, ali je lakše i za kućni budžet, podnošljivije. Prodaji na rate pribegavaju i mnoga seoska domaćinstva iz čijih se dvorišta ovih dana nostalgično širi miris pečenih paprika.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.